Minden eddiginél több támogatás jut energiahatékonyságra

Évente több támogatás jut majd az energiahatékonyságra, mint az előző hét évben összesen.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, az építésügy aktuális kérdései címmel az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett konferencián kiemelte, hogy a magyar építőipar egyik legnagyobb kihívása az épületek felújítása lesz, mivel az uniós energiahatékonysági irányelv évente 1,5 százalékos javítást ír elő a tagállamoknak.

Számításaik szerint az épületek energiafogyasztásának csökkentése – hőszigetelés, nyílászárócsere – 40 ezer új munkaerő alkalmazását igényli az ágazatban, a munkaerőnek országszerte helyben kell rendelkezésre állnia, ami rendkívül nagy feladat.

A felújítások költsége 1760 milliárd forint, 700 ezer lakást és 2400 középületet érint 2020-ig. Ez éves szinten mintegy 80 milliárd forint támogatást igényel, ami részben hazai részben uniós forrás.

Az államtitkár bejelentette: az uniós források épületenergetikai célokra a lakosság  számára is elérhetőek lesznek, azaz nem csak középületek, vagy vállalkozások pályázhatnak. A támogatás azonban visszatérítendő támogatás, kedvezményes kamatozású hitel formájában. Úgy vélte, ez erős versenyt fog generálni az ágazatban. 

Az új uniós pályázatok kiírása a monitoring bizottsági ülések után, várhatóan április 22. után kezdődhet meg.

A megújuló energia alkalmazása és az energiahatékonyság csaknem minden operatív programban megjelenik. Példaként említette, hogy a GINOP-ban 65 milliárd forint vissza nem térítendő és 130 milliárd forint visszatérítendő támogatás áll rendelkezésre, miközben ugyanez az előző hétéves ciklusban nem érte el a 100 milliárd forintot, a következő hét évben viszont meg fogja haladni a 800 milliárdot.

Koji László, az ÉVOSZ alelnöke elmondta: hétéves mélyrepülés után pozitív fejlemények indultak el az építőiparban. Hozzátette, hogy a legfrissebb adatok szerint az ágazat teljesítménye februárban 5,1 százalékkal nőtt, a növekedés tart, de az üteme lassult.

(MTI – mti.hu, 2015.04.15.)