Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2015. április

Enyhe javulás áprilisban

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,0.

A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú áprilisi átlagnál (51,9), és az elmúlt három év áprilisainak átlagánál is (51,4).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent márciushoz képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, de az elmúlt egy év értékei május kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

A Beszerzési Menedzser Index áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,0. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada márciushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban huszonegyedik hónapja tart már a bővülés. A 2015. április havi index 4,4 százalékponttal alacsonyabb a márciusi értéknél (55,4), és a múlt decemberihez hasonló ütemű bővülést jelez. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; az áprilisi értékeké 51,9). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ez alatti, 51,4 pont volt. Az idei érték a legalacsonyabb áprilisi érték 2012 óta.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi negyedik hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 20 évben hatszor volt csak kisebb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani így a hetedik legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje rövidebb lett márciushoz képest, de az ütem rendkívül enyhe. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a tizedik legmagasabb érték. Az index értéke hatvannyolc hónapból hatvankétszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek hét hónap bővülés után csökkenni kezdtek, enyhe ütemben. Az idei áprilisi érték az elmúlt húsz év értékei alapján jócskán átlag alatti, és a nyolcadik legkisebb áprilisi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig három hónapnál járunk.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi újból csökkenést jelez. Értéke jócskán csökkent márciushoz képest, és a legalacsonyabb áprilisi 2009 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség csökkenését is jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legalacsonyabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség tizenötödször növekedett zsinórban, mielőtt megszakadt a trend.

A beszerzési árak esetében az árak csökkenési üteme abbamaradt, és enyhe növekedésbe váltott válaszadóink jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap után csökkenés után ismét növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a nyolcadik legalacsonyabb áprilisi.

A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hatodik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, de egy havi szűkülés után negyedszer jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felett maradt. 2013 óta az év május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg 2014 decemberében, hogy most újrainduljon, már negyedik hónapja..

Ebben a hónapban anóda, papírtermék alapanyag, S-PVC, réz és műtrágya alapanyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány nem volt semmilyen termék esetében. Jelentősebb árcsökkenésről sem számoltak be a válaszadóink.

Információk és módszertan
 
Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a MATYUSZ-REC Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.