A beszerzés nyakán a kés?! Hogyan kerülhetjük el ezt?

„Jön a határtalan lehetőségek kora”

10 éven belül, a beszerzés, valamint a vevői elvárások és igények olyan radikális változásokon fognak keresztülmenni, amit ma még elképzelni is nehéz.

A beszerzési funkció 2025-re teljesen más képet fog mutatni, mint ma. A mai fejlett beszerzési modellek nem lesznek használhatók. Össze sem lehet majd hasonlítani a mai funkciójával. Új addicionális képességekre, készségekre lesz szükség, hogy megfeleljen a kor kihívásainak és kreatívabban tudja majd megoldani az állandó feladatait.

Az új trendek, kihívások, melyek befolyásolják az elkövetkező évtizedet:

 • ICT: Internet of Things, Big Data, Cloud
 • Vevői igények és elvárások változása
 • Kockázat menedzsment nagyobb szerepe
 • Fenntarthatóság extrém fontossága
 • Globalizáció, és 2025-re gazdasági politikai fókusz áthelyeződése Indiára, Brazíliára, Kínára
 • Integráció
 • Változó pénzügyi elvárások
 • Innováció
 • Kollaboráció, és együttműködési elvárások a beszerzés részéről
 • Átláthatóság
 • Beszerzési munkatársak felkészítése az új világra 

Ezekkel a kérdésekkel ma is foglalkozik a vállalat, de nem biztos, hogy a beszerzéssel együtt, vagy a beszerzés maga. Ez a nagy kihívás, mert a beszerzés szerepe felértékelődik, vezérlő erővé válik. Ezen folyamat élére a CEO-nak kell állnia – a beszerzésre támaszkodva –, különben nem valósul meg és a vállalat akár elveszítheti versenyelőnyét is.

Milyen változások várhatók 10 év múlva? Mire kell felkészülnie nemcsak a beszerzésnek, hanem az egész vállalatnak?

A beszerzés valóban kiemelkedik a többi részleg közül, a CPO board tag lesz és felelős lesz az új válaszok megvalósításában?

Már ma be lehet bizonyítani, hogy a vállalatvezetés stratégiájának kialakításában, a költségvetés tervezésében is vezető szerepet fog betölteni a beszerzési vezető és a fenti trendek integrálásával a vállalat meghatározó irányítói közé fog tartozni.

Ha (ellen)véleménye, ötlete van, ossza meg velünk, írjon nekünk (ide:szerk[kukac]beszerzes.hu)!

Levelében kérjük jelezze, hogy adott esetben hozzájárulna-e az írása megjelenéséhez!

Szerző:

Decker Lívia

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szereztem okleveles közgazda diplomámat, a „Nemzetközi Kereskedelempolitika és pénzügyek” szagágazatán.

MBA diplomámat a Brunel Egyetemen szereztem. Diplomamunkám címe a „ Vállalati stratégiai kialakítása” volt.

Beszerzési pályafutásomat a BAT Pécsi Dohánygyárban kezdtem, ahol felelős voltam a marketing anyagok beszerzéséért. Itt töltött 4 év után átigazoltam a GE-hez ahol először a Budapest Banknál voltam beszerzési vezető, majd utána átmentem a GE Healthcare-hez. A GEH-nél Európai beszerzési vezető lettem és 6 gyár direkt anyagainak biztosításáért voltam felelős. A GEH keretén belül dolgoztam Párizsban, a GEH központjában is 2 évet. A GE-nél összesen 18 évet töltöttem, utoljára a GE Waters Európai beszerzési igazgatójaként a környezetvédelem, víztisztítás ágazatnál dolgoztam.

Majd valami új kihívást kerestem és így kerültem ki Berlinbe, majd Londonba, ahol a egy-egy multinál a gyógyszer- és utoljára az autóipar terén globális szinten felügyeltem a beszerzést.

Decker Lívia

- H I R D E T É S -