BVK15 – III. Innovatív workshop – Beszámoló 2. része

Beszerzők nem születnek csak úgy, és Magyarországon ritkán is tanulnak beszerzőnek. A kollégák beleszeretnek a szakmába, vagy csak itt landolnak, esetleg tovább is lépnek innen.

Melyek a tipikus életpályák és melyek azok, amik még lehetségesek? Ezt boncolgatta a pódiumon a beszerzési szakma néhány hazai “nagy öregje”.

11.15-11.55

Beszerzési menedzser életpálya – pódiumbeszélgetés

Moderátor: Gábor Zsolt, ProcurCon, ügyvezető

  • Kovács László / MEE VET
  • Decker Lívia / OEM
  • Lávay Balázs / ComCast

Gábor Zsolt több olyan kérdéssel indított a pódiumbeszélgetés előtt, melyeken hosszan elgondolkodhatnánk. Ha csak visszaemlékszünk arra, hogy mi indított el minket a beszerzői pályán, mivel foglalkoztunk előtte és hova jutottunk általa, számtalan emlék törne fel nem csak az öreg rókák, de a fiatalabb, pár év tapasztalattal rendelkező beszerzők fejében is. Egy beszerző, beszerzési vezető szinte folyamatosan két tűz között éli életét, és ebben a szakmában ez egyáltalán nem meglepő. A munkavégzéshez szükséges tudást manapság már iskolában is meg lehet szerezni, de sokan vannak úgy, hogy csak belecsöppentek ebbe a munkakörbe, alkalmazkodtak, rengeteget tanultak, tapasztaltak és túléltek, majd a megszerzett tudással járultak hozzá vállalatuk profitnövekedéséhez.

A beszerzés fejlődésének fokozatairól, majd a jelenlegi munkaerőpiac helyzetéről is sok érdekeset hallhatott az, aki részt vett a konferencián. Egy céghez már nem csak az anyagok érkeznek Just In Time, hanem a munkaerő is, ezért a munkahelyekért folytatott verseny minden eddiginél kiélezettebb lett.

Merre tovább beszerzés? Erről folyt a beszélgetés.

A ComCast beszerzési vezetőjének, Lávay Balázsnak meggyőződése, hogy az internet mára már szerves részét képezi a beszerzésnek is, ha csak az információszerzésre vagy a hatékonyabb munkafolyamatokra gondolunk, nem tudjuk és nem is érdemes az internet adta megoldásokat kikerülni. Decker Lívia, neves beszerzési szakember, az OEM Group nemzetközi stratégiai beszerzője és logisztikai vezetője egyenesen Londonból érkezett a BVK 2015-re. A beszerzés egy szolgáltatás, pontosabban egy szolgáltatási centrum –fejtette ki. Csapatmunka nélkül pedig nem tud hatékonyan működni. A belső osztályokkal való kooperáció, hosszútávon járul hozzá az eredményes munkavégzéshez. Kovács László, MEE Villamos Energia Társaság elnöke szerint előnyt jelent az, ha egy beszerző több, különböző területen (értékesítés, üzemeltetés, logisztika, marketing) is szerzett már munkatapasztalatot, hiszen a megszerzett tudást csak kamatoztatni tudja munkája során.

Korosztályok viszonyulása a beszerzéshez is egy érdekes kérdés volt. Lávay Balázs szerint, jellemtől és piaci adottságoktól függ, hogy ki, mennyire tud érvényesülni ebben a szakmában. Több példán keresztül fejtette ki Kovács László, hogy a fiatalok sokkal nyitottabbak a nemzetközi karrier lehetőségekre.

Közbeszerzési szakemberekből komoly hiány van jelenleg Magyarországon.

11.55-12.35
Hogyan építsünk csapatot? Analógiák a sport és az üzlet között

Ocskay Gábor, a SAPA Fehérvár AV19 jégkorongcsapatának szakosztály-igazgatója

A konferencia VIP vendége, Ocskay Gábor a csapatépítésről tartott előadásában igyekezett röviden összefoglalni a sikerhez és a nemzetközi elismeréshez vezető út legfontosabb, legmeghatározóbb mérföldköveit. Érdekes és izgalmas történekkel szolgált Ocskay Gábor úr, kinek előadását a társaság késő estig szívesen hallgatta volna.

Mindennek az alapja a csapat. Megfelelő vezetők nélkül pedig a sikerek mindig elérhetetlenek lesznek. Szinten tartással nem lehet komoly eredményeket elérni, mivel az a teljesítmény visszaeséséhez vezető út első lépcsőfoka. Ocskay Gábor kitörölte a szótárából ezt a fogalmat és nem véletlenül. Komoly eredményeket, melyeket globális szinten mindenki elismer, csak rengeteg munkával és alázattal lehet elérni. Tehetséges játékosok, akik nem képesek a csapattal együtt játszani, csapatban gondolkodni, nem képezhetik egy csapat részét.

Továbbra is az a cél, hogy a SAPA Fehérvár AV 19 Székesfehérvár jégkorong csapatának döntő többsége magyar játékosokból álljon.

Folytatás itt

Képek forrása: MLBKT Facebook oldala

1. rész