Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2015. június

Tovább tart az egyenletes bővülés

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított június értéke: 55,1.

A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú júniusi átlagnál (51,8), és az elmúlt három év júniusainak átlagánál is (51,9).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett májushoz képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont felett maradt ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei április kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

A Beszerzési Menedzser Index júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 55,1. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada májushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban huszonharmadik hónapja tart már a bővülés. A 2015. június havi index 0,1 százalékponttal alacsonyabb a májusi értéknél (55,2). Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a júniusoké 51,8). Az elmúlt három évben a júniusi átlag e feletti, 51,9 pont volt. Az idei érték a harmadik legmagasabb júniusi érték 1995 óta.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi hatodik hónapja. A mostani érték kiemelkedőnek számít, az elmúlt 20 évben csak négyszer volt magasabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe enyhébben nőtt, és a mostani így a harmadik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, de az ütem rendkívül enyhe. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a hatodik legalacsonyabb érték. Az index értéke hetven hónapból hatvanötször volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek egy hónap szűkülés után második hónapja tovább növekedtek. Az idei júniusi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a hetedik legnagyobb júniusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig öt hónapnál járunk.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014 májusi és az idei áprilisi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték további növekedést jelez. Értéke alacsonyabb lett májushoz képest, és a hetedik legmagasabb júniusi 1995 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredménye

A beszerzési mennyiség indexe növekedett májusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent mindössze, áprilisban, mielőtt megszakadt a jelenség, és újból bővülést tapasztalunk.

A beszerzési árak esetében az index értéke csökkent, de továbbra is növekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap után csökkenés után harmadik hónapja emelkednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legmagasabb júniusi.

A késztermékkészletek szintje júniusban újból magasabb lett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a hatodik legmagasabb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. Idén harmadik alkalommal jelez bővülést az index.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke megnövekedett májushoz képest, és egy havi szűkülés után hatodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felett maradt. 2013-ban az év május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg 2014 decemberében, hogy most újrainduljon, már hatodik hónapja.

Ebben a hónapban NASI, papírtermék alapanyag, S-PVC, sertés, tojás és tölgy fűrészáru kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt lapka, S-PVC, tojás és tölgy fűrészáru esetében. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 
Információk és módszertan
 
Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a MATYUSZ-REC Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.
 
 
- H I R D E T É S -