A GVH engedélyezte a Miskolci Tejüzem megvásárlását

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt. megvásárolja a felszámolás alatt álló Minna Tejipari Zrt. Miskolci Tejüzemét.

Az engedély nem csak az ingatlan és a rajta lévő felépítmények megvásárlására terjed ki, hanem magába foglalja különböző, színes ábrás védjegyeket megvásárlását is.

A GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy ugyan mind a Naszálytej, mind pedig a Miskolci Tejüzem foglalkozik nyerstej feldolgozásával, valamint egyes tejipari termékek előállításával és értékesítésével, azonban a két vállalkozás együttes magyarországi piaci részesedése – mindkét árupiacon – 20 százalék alatt marad. Így az összefonódás nem jár horizontális hatással.

A GVH nem azonosított káros vertikális hatást sem. A két tulajdonos – a Szatmári-csoport és a Jászapáti-csoport – nyerstej-értékesítésből, valamint a Miskolci Tejüzem és a Naszálytej nyerstej-beszerzésből származó együttes magyarországi részesedése nem éri el a 30 százalékot.

(MTI – mti.hu, 2015.12.07.)

Hirdetés