Spekulatív termékké váltak a gabonafélék

A korábbi magas árak miatt spekulatív termékké váltak a gabonafélék.

A világ gabonatermésének csaknem 70 százalékát a búza és a kukorica teszi ki az idén. Magyarországon még koncentráltabb a piac, 83 százalék ez az arány – közölte a Magro.hu közleményében.

Az árakban 2012 őszén volt egy lokális csúcs, de azóta mintegy 40 százalékkal lettek olcsóbbak a gabonafélék a világ tőzsdéin. Magyarországon ennél kisebb, 30 százalékos volt a visszaesés.

A korábbi magas árak láttán nőtt a kukorica vetésterülete a világban, és épültek a bioetanol gyárak. A kőolajárak azonban ötéves mélyponton vannak, így jelentősen csökkent a kereslet a bioetanol iránt, ezért a kukorica raktárkészletek egyre halmozódnak. Az idei gazdasági évre az elmúlt 50 év legmagasabb zárókészletét prognosztizálják a Magro.hu szerint.

Magyarországon jelenleg kevés az eladó kukorica, mert a hazai gazdák kivárnak az értékesítéssel. Sok évre visszamenő tendencia, hogy a betakarítás után az új évben kezd el drágulni a termény.

Jelenleg 42 844 forintos átlagáron lehet kukoricát venni a Magro.hu fizikai piacán. Az árak itt januárban voltak a legmagasabbak, ezután már egész éven át tartó lassú árcsökkenés következett. Most is ez valószínűsíthető, ezért az árak nyomon követése és az adásvétel jó időzítése kulcsfontosságú – hangsúlyozta közleményében a Magro.hu.