Műszakilag bizonyított, hogy nem hibázott a BKV a munkaruha beszerzéseknél

Az ÉMI-TÜV minőségellenőrző intézet friss vizsgálata szerint a BKV Zrt. formaruhái minden tekintetben megfelelnek a közbeszerzési pályázatban kiírt műszaki  paramétereknek.

A ruhákat konfekcionáló Kézmű Nonprofit Kft. folyamatosan írásbeli értékelést kért a ruhákat viselő BKV-dolgozóktól, s ezekből az derült ki, hogy több mint 90 százalékuk elégedett a kiszolgálás módjával. A vizsgálatot a gyártó számára december 15-én végezte el az intézet.

„Mind az anyagösszetétel, mind az egyéb műszaki paraméterek tekintetében pontosan azt szállítottuk a BKV-nak, amit a pályázati kiírásban illetve a szerződésben előírtak. Ezt most az ÉMI-TÜV vizsgálata is megerősítette” – hangsúlyozta Becker György, az állami tulajdonú, 80 százalékban megváltozott munkaképességű alkalmazottakat foglalkoztató Kézmű Kft. ügyvezetője. A korábbi félreértést az okozta, hogy a ruhákba varrott címkén rosszul tüntették fel az anyag összetételét, ám ezt a hibát már orvosolták.

A termékeket komoly referenciával rendelkező neves gyártók alapanyagaiból fejlesztették ki, amelyek tervezése során a BKV kifejezetten ügyelt a munkabiztonsági szempontok betartására, így ezek minden járműtípuson biztonsággal használhatók.

Molnár Orsolya, az ÉMI-TÜV vizsgáló szakértője megerősítette, hogy a formaruházat minősége előírásszerű. „Itt önmagával nem az alapanyaggal van a probléma, hanem azzal, hogy négy évszakra tervezettek. Nyilván mi sem vagyunk egyformák, de alkati kérdés is az, hogy ki, milyen meleget bír el mondjuk egy nyári időszakban” – tette hozzá a szakértő.

A tisztításnál a BKV igazodni kívánt a háztartások lehetőségeihez, ennek érdekében 30-40 fokos mosással kezelhető ruhákat fejlesztett. A ruhákat két évig viselik a dolgozók, ezért javasolta a gyártó a kíméletes kezelést.

A nadrágokkal kapcsolatban a közlekedési vállalat rugalmas anyagot írt elő. A fejlesztők választása ezért a DuPont cég által szabadalmaztatott Lycra T400-as elasztikus szálat tartalmazó komponensére esett, amelyben az elasztán szálakat pamut és a poliészter szálak burkolják. Ez lényegesen tartósabb, mint a korábban használt elasztikus anyagok. Ilyen anyagokból készült nadrágokat hordanak például az olasz rendőrök is. Az anyag a megszokott laboratóriumi vizsgálattal nem elemezhető, ez vezetett a kimutatott anyagösszetétel félreértelmezéséhez.

A BKV és a BKK 2014-ben írta ki közös közbeszerzési tenderét formaruházat tervezésére és kivitelezésére. A terveket a vállalatok által megbízott szakemberek készítették.

A tender tárgyalásos formában zajlott. A pályázat fontos kitétele volt, hogy öt évre vonatkozó fix árat kellett megadni. Ez azt jelenti, hogy az árak meghatározásánál figyelembe kellett venni az elkövetkezendő öt év gazdasági és pénzügyi változásainak kockázatát. Ezen túlmenően a formaruházat árát a kiíró által elvárt egyéb szolgáltatások is meghatározták (üzlethelység üzemeltetése, egyedi méretfelvétel, kiszolgálás biztosítása, stb). Az öt évre meghatározott fix termékárak ezeket a költségeket is tartalmazzák.

Mind az anyag, mind a forma kérdésében a BKV döntött a szakszervezetekkel történt egyeztetéseket követően. A munka 2015 elején kezdődött, s a Kézmű Kft. folyamatosan, az igényeknek megfelelően szállítja a megrendelt formaruhákat.

A Kézmű Nonprofit Kft. több mint 3.500 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat, s a világ legnevesebb prémium márkáinak szállítanak ruházati termékeket. A vállalat a BKV számára készített termékeket ugyanezzel az elkötelezettséggel, felkészültséggel és szakmai tapasztalatok birtokában készíti.

(KÉZMŰ Nonprofit Kft. – Budapest, 2015.12.17. – További információ – P. Nagy Ildikó, +36 20 223 0421)

Hirdetés