Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2015. december

Szokásos év végi gyengülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 49,1.

A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú decemberi átlagnál (52,6), és az elmúlt három év átlagánál (51,5).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent novemberhez képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei három hónap kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

BMI_201512

A Beszerzési Menedzser Index december

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 49,1. Ez alapján a válaszadók novemberhez képest összességében kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, melyekben meghatározó szerepe van az ünnepek miatti rövidebb hónapnak és sok válaszadónál az év végi tervezett leállásoknak. Huszonnyolc hónapig tartott a bővülés, aminek most decemberben vége szakadt. A 2015. december havi index 6,7 százalékponttal alacsonyabb a novemberi (55,8) értéknél, és az idei évben az eddigi legkisebb. Az elmúlt egy évben jellemzően 55 pont, illetve 51 pont körül tömörültek a havi megfigyelések. Az idei érték a harmadik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és három havi bővülés után a termelt mennyiség csökkenését jelzi első hónapja. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 20 évben egyszer volt alacsonyabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe visszaesett, és a mostani így a negyedik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya alacsonyabb lett, és alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, de ennek üteme némileg gyengült. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek egy hónap bővülés után első hónapja szűkülnek. Az idei decemberi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a hatodik legkisebb decemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén hét hónap volt ilyen.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és az idei áprilisi, szeptemberi és novemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték ismét növekedésre utal. Értéke magasabb lett novemberhez képest, és a negyedik legmagasabb decemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredménye

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után ötödik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legkisebb decemberi.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legalacsonyabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség három hónapig növekedett, szeptember-novemberben, mielőtt megszakadt a sorozat, és újból szűkülést tapasztalunk.

A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a kilencedik legkisebb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. Idén eddig hét alkalommal jelzett szűkülést az index.

A külpiaci mutatók közül az importindexértéke csökkent novemberhez képest, és három havi bővülés után először jelzi az import mennyiségének csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. Az elmúlt egy évben 2014 decembere és 2015 július-augusztus kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már négy hónapja tart.

Ebben a hónapban nem jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt papíripari alapanyag, speciális polipropilén és tölgy fűrészáru kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

Információk és módszertan

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a MATYUSZ-REC Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.