Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2016. január

Beindult az év

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 53,0.

A korábbi januárokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú januári átlagnál (52,3), de nem éri el az elmúlt három év átlagát (54,7).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt decemberhez képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, de az elmúlt egy év értékei négy hónap kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

BMI_201601

A Beszerzési Menedzser Index január

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 53,0. Ez alapján a válaszadók decemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be, melyekben szerepet játszott az, hogy elmúlt az ünnepek miatti rövidebb decemberi hónap és befejeződött sok év végi tervezett leállás. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek most januárban vége szakadt. A 2016. január havi index 3,1 százalékponttal magasabb a 2015. decemberi (49,9) értéknél, és az elmúlt fél év negyedik legmagasabb értéke (2015 szeptember-november után). Az idei érték a tizenegyedik legmagasabb januári érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi első hónapja. A mostani érték átlagosnak számít, az elmúlt 20 évben tízszer volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe emelkedett, és a mostani így a hetedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, de az elmúlt három év átlagát nem.

A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, de ennek üteme némileg gyengült. A korábbi januári értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek egy hónap szűkülés után első hónapja bővülnek. Az idei januári érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legnagyobb januári. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. 2015-ben hét hónap volt ilyen.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és a 2015. áprilisi, szeptemberi és novemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték azonban ismét csökkenésre utal. Értéke alacsonyabb lett decemberhez képest, és a tizedik legalacsonyabb januári 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredménye

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, és további árcsökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után hatodik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legkisebb januári.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat, és újból bővülést tapasztalunk.

A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a hatodik legnagyobb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt decemberhez képest, és egy havi szűkülés után először jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött maradt. Az elmúlt egy évben 2014 decembere és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már hat hónapja tart.

Ebben a hónapban diófélék, rézcső, rugó és tojáslé kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fűrészpor és tölgy fűrészáru kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről pácolt lemez esetében számoltak be a válaszadóink.

Információk és módszertan

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a MATYUSZ-REC Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.