KKV-k többsége nem versenyezteti az energiacégeket

A kis- és középvállalatok (kkv) 72 százaléka még sosem kért árajánlatot energiakereskedőtől annak érdekében, hogy csökkentse közüzemi számláit.

A csaknem 1300 kkv bevonásával készült, Tarifa24 által készített felmérés szerint a cégek kétharmada tisztában van vele, hogy az energiakereskedők versenyeztetésével csökkentheti közműszámlái, és ugyanilyen mértékben tudják azt is, hogy a kereskedőváltás nem jár anyagi kiadással.

A cégek eddigi passzivitására Tóth Zoltán, a Tarifa24 portált üzemeltető Energymarket24 Kft. ügyvezető igazgatója szerint az a magyarázat, hogy az energiakereskedők ajánlatait összegyűjtő brókercégek eddig főként a nagyobb vállalatokat célozták szolgáltatásaikkal, a kisebb cégeket kevésbé érték el.

A Tarifa24 adatai szerint a megkérdezetteknek csak 12 százaléka számít a következő egy év során 5 százaléknál nagyobb mértékű díjcsökkenésre, 44 százalék nem számít érdemi díjváltozásra, míg 25 százalék díjemelkedéssel kalkulál.

Eközben a tavalyi olajár-zuhanást követve a szabadpiacon szerződő cégek a következő éves időszakra a földgáz esetében 33, míg a villamosenergia-számlájukon 19 százalékos átlagos megtakarítást tudtak elérni – közölte online energiabróker.

A Tarifa24 várakozása szerint a kereskedők által kínált jelentős tarifacsökkenés a következő egy évben aktivizálja majd a versenypiaci beszerzésre jogosult vállalatokat, a földgázpiacon az érintettek negyede, míg a villamosenergia-piacon mintegy 40 százaléknyian is új szerződést köthetnek.

A megkérdezettek 46 százaléka ugyanakkor csak abban az esetben kötne szolgáltatói szerződést a legkedvezőbb árat kínáló szereplővel, ha ismeri a nevét.

(MTI – mti.hu, 2016.05.24.)

Hirdetés