IT-beszerzési trendek: fókuszban a biztonság és a dizájn

Az informatikai eszközbeszerzésekben az egyik legfontosabb prioritás a biztonság, azonban egyre kiemeltebb szempont a dizájn és az online együttműködés is – derül ki a HP európai kutatásából.

A megkérdezett IT-vezetők alig harmada érzi úgy, hogy a rendelkezésére álló vállalati eszközpark megfelelő informatikai biztonságot szavatol, kilenctizedük pedig valós problémának látja az eszközbiztonságot – derül ki az európai kutatásból, amelyben több mint ezer IT döntéshozót kérdeztek meg hét európai országban.

Az Y-generáció motiválása miatt fontos a dizájn

A vállalati informatikai vezetők több mint háromnegyede (77 százaléka) szerint egy vonzó formavilággal kialakított PC növeli a dolgozók elégedettségét. Az 1980-as évektől születetteket jelentő Y-generáció növekvő arányban jelenik meg a munkaerőpiacon, ennél fogva az informatikai eszközök szempontjából egyre nagyobb kihívást jelent, hogy az IT biztonságra és az esztétikára vonatkozó igények egyszerre teljesüljenek.

Távolról is munkában: kell a biztonságos elérés és a stabil videókonferencia alkalmazás

A dolgozók egyre több mobileszközt használnak, ami azt is jelenti, hogy a munkavégzés helye mind kevésbé kizárólag az irodára korlátozódik. Az otthonról vagy éppen út közben munkát végzők növekvő aránya felértékeli a közös munkát elősegítő online megoldásokat is. Az IT-vezetők több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a kollégák legalább hetente kétszer használnak videókonferencia-szoftvert számítógépükön.

Miért kell a jó szoftver? 🙂

A német IT-döntéshozók 93 százaléka szerint például kollégáik eszközein elérhetők a videókonferenciához szükséges megoldások, míg Nagy-Britanniában csupán 73 százalék volt ez az arány.

Régen minden más volt…

Az információs korszak hajnalán a PC beszerzéskor a fő szempontok valahol még a gyorsaság, memória, operációs rendszer bűvös háromszögében mozogtak az átlagos irodai használat esetén.

Megkérdezünk egy magyar beszerzési vezetőt, hogy mi alapján választana magának ma számítógépet: a lehetőségek között már fel sem merült az asztali számítógép. Tesztalanyunk dokkolható laptopot választana, új szempontként pedig többek között – a kutatási eredményekkel összhangban – az ujjlenyomat-olvasó és erős akkumulátor szerepelt a listán. A dizájnnal kapcsolatos elvárások nem kerültek elő, gyanítható azonban, hogy a végső döntésnél sokat nyom a latban a vas kinézete.

És ami a tárolókapacitás árait illeti, ott is volt némi változás az elmúlt 30 évben.