Magyar Biztonsági Fórum: gyanús az olcsó őrzés-védelem

Papp Róbertet, a Magyar Biztonsági Fórum főtitkárát kérdeztük az őrző-védő cégek piacáról az elmúlt hetek botrányai kapcsán.

Papp Róbert, a MBF főtitkára
Papp Róbert, a MBF főtitkára

Milliárdos nagyságrendű csaláshoz mekkora őrző-védő céget kell üzemeltetni?

Ezek az adó- és járulékcsalást elkövetőcégek cégek nem a jól csengő, ismert cégnevek, hanem olyan háttércégek, amiket kimondottan erre a célra hoznak létre. Nem kötődnek a brandhez, nem szerepelnek a referencialistákon, sokszor a megbízók nem is tudnak arról, hogy amikor X. céggel szerződnek, akkor valójában majd Y. és Z. cégek emberei jelennek meg a portákon. Ezek az Y. és Z. cégek általában nem egy, hanem sok-sok valós céget kiszolgálnak.

H I R D E T É S

Hogyan szűrhetik ki az ilyen cégeket a beszerzési vezetők egy tendernél?

Kiszűrni több lépcsőben lehet. Érdemes megkérdezni a pályázókról a Magyar Biztonsági Fórumot. De annak, aki a minimálbér kifizetéséhez szükséges kb. 1.400-1.500 Ft/óra alatti ajánlatot elfogad, számolnia kell azzal, hogy adócsalás folyik a háttérben. Gondoljon csak bele minden beszerző: ha az ő cége sem tud gyártósori munkást, takarítót vagy udvarost foglalkoztatni óránként 800 forintból, akkor vajon miért menne ez egy másik cégnek? Csak beszéljen a bérszámfejtővel, az meg fogja adni, hogy a foglalkoztatási bérminimum kifizetése milyen terheket jelent a munkaadóra nézve. Ugyanakkor ha valaki 2.000 forintot fizet óránként a vagyonvédelemért, akkor is lehet adócsalás a vége, ám ezt a szerződésben rögzített KPI-ok segítségével, a havi ellenőrzéseknél és az őrökkel készített interjúknál kiválóan lehet kontrollálni.

Milyen egyéb biztonsági kockázatai vannak, ha nem tiszta hátterű cég őrzi a házat?

Lehet, hogy nem lesz érvényes a biztosítás, hiszen ha abban elő van írva, hogy a telephelyet őrizni kell, akkor a biztosító joggal mondhatja, hogy a feketén foglalkoztatott személy az nem vagyonőr, tehát a telephely őrzött, tehát a biztosítás sem érvényes.

Jelentős kockázat, hogy a cég silány minőségű szolgáltatást kap (olyan mértékű a vagyonőr hiány a piacon, mint a vendéglátás esetében), s ennek az végszámlája könnyen mínuszos lehet, hiszen amit a szolgáltatás díjain megspórolt a cég, azt a készletveszteségben olykor sokszorosan kifizeti. Persze az egy másik költségvetési sor…

Milliárdos bűnszervezetek a őrző-védő cégek között

Az elmúlt hetekben két jelentős hálózat is bebukott a NAV ellenőrzésein. Őrzésvédelmi, vagyonőri és futárszolgálati feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit Budapesten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. 1,6 milliárd forintot spóroltak több mint ötezer munkavállalón, és 870 millió forint áfát csaltak el.

Hirdetés