Milliárdos bűnszervezetek az őrző-védő cégek között

Az elmúlt hetekben két jelentős hálózat is bebukott a NAV ellenőrzésein.

Két és félmilliárdot csalt el a fővárosi munkaerő-kölcsönző

Őrzésvédelmi, vagyonőri és futárszolgálati feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit Budapesten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. 1,6 milliárd forintot spóroltak több mint ötezer munkavállalón, és 870 millió forint áfát csaltak el.
Az irányítók célja ugyanaz volt, mint általában a hasonló tevékenységgel foglalkozó elkövetői köröknél: a munkavállalók után fizetendő adók-és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás után keletkező áfafizetési kötelezettség elkerülése.

A megrendelő cégek által megbízott fővállalkozó társaságok a vállalt feladatok teljesítésére alvállalkozókat bíztak meg. A bűnszervezet irányítói az alvállalkozók alá további cégeket szerveztek: a munkaerő-kölcsönző cégekhez bejelentették a dolgozókat, és külön erre a célra alapított cégeken keresztül kivették a pénzt, nehogy a munkaerő-kölcsönzők bankszámláin pénzmozgás legyen. Az áfával is csaltak, ugyanis a láncolat tagjai közötti ügyletekről számlák is készültek. Az alvállalkozói számlák áfatartalmát a láncolat magasabb szintjein lévő cégek elcsalták. A készpénzben felvett pénz egy részét fekete, adózatlan, nettó munkabérként borítékban kiosztották, a másik részéről pedig az irányítók rendelkeztek.

Egymilliárdot csalt a győri őrző-védő bűnszervezet

A NAV pénzügyi nyomozói kétnapos akciójában egy biztonsági őrzéssel és munkaerő-közvetítésessel foglalkozó bűnszervezet tagjainak kezén kattant a bilincs.
Egy győri házaspár irányításával működő munkaerő-kölcsönzésre szakosodott, vagyonvédelmi feladatokat ellátó bűnszervezet több mint egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek; sem munkavállalói járulékokat, sem áfát nem fizettek. Főként Győr környékén végeztek biztonsági őrzést.

A csaláshoz egy piramis jellegű céghálózatot építettek ki. Az alkalmazottakat papíron alvállalkozóként feltüntetett, főként szlovák ügyvezetők nevén lévő stróman cégekhez jelentették be, majd ezeket a cégeket eltüntették, mielőtt adó-és járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tettek volna.