Felpörgeti a közbeszerzéseket az uniós pályázati források gyors kihelyezése

Még 2018 előtt elérhetővé válik a teljes, gazdaságfejlesztésre szánt uniós pályázati keret.

A 2014-2020-as programozási időszak gazdaságfejlesztésre szánt uniós pályázati forrásainak 75 százaléka válik elérhetővé még 2016-ban, a teljes keretet pedig a tervek szerint legkésőbb 2017 második feléig hirdetik meg. Az uniós támogatási dömping a közbeszerzéseket is felpörgeti, miután az új Kbt. kötelezővé tette a közbeszereztetést a 25 millió forintos érték feletti egyedi beszerzések esetén. Bár a vissza nem térítendő támogatások esetében a kiírók már nem követelnek meg biztosítékot, számos, közbeszerzést kiíró vállalkozás kér az ajánlattevőktől teljesítési vagy jól teljesítési garanciát a források megfelelő felhasználásának biztosítékául – hívja fel a figyelmet a Start Garancia Zrt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még idén elérhetővé tenné a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2020-ig elérhető, 2700 milliárd forintos keretének 75 százalékát, a teljes keretet pedig még 2018 előtt meghirdetnék a vállalkozásfejlesztésre külső forrást igénylő cégek számára. Mivel 2020 után a GINOP-hoz hasonló konstrukcióban nem írnak ki újabb vissza nem térítendő forrásokat, a pályázó vállalkozásoknak, szervezeteknek kevesebb mint két évük van arra, hogy megvalósítsák beruházásaikat.

Magáncégeknek is kötelező lehet a közbeszerzés

A tavaly november óta hatályos új közbeszerzési törvény értelmében az állami és uniós támogatásból megvalósuló beruházások megvalósítása esetén a magáncégek számára jelentős szigorítások léptek életbe. Az egyébként közbeszerzésre nem köteles vállalkozásoknak a megcélzott pályázatok kiválasztásánál érdemes észben tartaniuk, hogy amennyiben egy adott beszerzéshez 25 millió forint feletti értékű állami vagy uniós pályázaton nyernek építési beruházásuk, árubeszerzésük vagy szolgáltatás megrendelése kapcsán kötelezővé válik a közbeszereztetés.

“Korábban az állami vagy uniós pályázati forrásból megvalósuló beruházások esetében a pályázatot kiíró közreműködő szervezetek biztosítékadási kötelezettséget írtak elő a támogatást elnyert vállalkozások számára. A támogatott beruházások 25 millió forintos közbeszereztetési értékhatárának bevezetésével viszont újra szükség lesz biztosíték nyújtására a közbeszerzést elnyert vállalkozások számára, amennyiben ezt a közbeszerzés kiírója feltételként szabja, teljesítési vagy jóteljesítési biztosíték formájában. A feltételek gyakorlati teljesítését megkönnyíti, hogy az új Kbt. kibővítette a garancianyújtó szervezetek körét. Ennek köszönhetően már olyan garanciakonstrukció is elérhető a piacon, amelyet a kkv-k fedezet nélkül vehetnek igénybe, ezzel a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen forrásokat szabadíthatnak fel” – hangsúlyozta Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.