A Sharp kutatása szerint egy átlagos magyar irodai dolgozó évente legalább 19 napot pazarol el a lassú vagy alacsony hatékonyságú eszközök miatt.

A leginkább időrabló tevékenység a fájlok szerveren való keresése – naponta átlagosan 22 percet emészt fel – köszönhetően a rossz kereső-eszközöknek. További gyakori idő pazarló elfoglaltság a nyomtató használata: naponta öt percet várunk rá, hogy bemelegedjen, és további nyolc percet az oldalak kibocsátására.

Az 500 magyarországi irodai dolgozó részvételével elkészített kutatás eredménye szerint ez összesítve naponta 35 elvesztegetett percet is jelenthet munkavállalónként, ami évente 140 órának, azaz évi négy munkahétnek feleltethető meg. Ezek a kiesések a vállalkozásoknak dolgozónként éves szinten 19 napot jelentenek, azaz több időt, mint egy háromhetes nyaralás.

A válaszadók közel 70 százaléka szerint munkahelyük irodai eszközei elavultak. Ha irodájuk korszerűbb készülékekkel rendelkezne, a dolgozók közel fele (48%) szerint hatékonyabbak lenne munkája, és majdnem minden nyolcadik (12%) válaszadó azt mondta, hogy nem keresne magának másik állást. Mindez arra utal, hogy a vállalkozásoknak komoly lehetőségei vannak mind a hatékonyság növelése, mind a munkaerő megtartása terén.

“A műszaki eszközöket arra tervezték, hogy megkönnyítsék életünket, segítségükkel gyorsabban elvégezzük munkánkat, azonban a való életben az elavult vagy nehezen használható készülékek a legtöbbször csak lassítják az embereket, idejük elvesztegetésére kényszerítve használóikat” – mondta Szabó Zsolt, a Sharp Electronics Magyarország Visual Solutions kereskedelmi képviselője.

“Ez a holtidő szűkebb lehetőségeket, profitot és elveszített munkavállalókat jelenthet. A cégeknek fel kell ismerniük az összekapcsolt eszközökben rejlő lehetőségek fontosságát, melyek a dolgozók változó igényeivel összhangban működnek, és lehetővé teszik, hogy a munkahelyi csoportok a legtöbbet hozzák ki magukból, valamint motiváltabb, hatékonyabb munkahelyet teremtsenek” – tette hozzá.