Nulla százalékos kamatú hitel tárgyi eszköz beszerzésre

Májusi meghirdetése óta töretlen a vállalkozások érdeklődése a Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelprogram iránt, a benyújtott hitelkérelmek összege már néhány hónappal az indulást követően meghaladta a 34 milliárd forintot, ezért döntött a kormány úgy, hogy 44 milliárd forintról 70 milliárd forintra emeli a hitelprogram keretösszegét – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-vel szerdán.

A vállalkozások már 428 MFB Ponton igényelhetik a nulla százalékos kamatú hitelt országszerte.

A keret emelésével még több tőkehiánnyal küzdő cég kap lehetőséget arra, hogy bővítse a vállalkozását, – a Közép-Magyarország régió kivételével – az ország kevésbé fejlett régióiban – áll a közleményben.

Az MFB adatai szerint a legtöbb érdeklődő vállalkozás a feldolgozóiparban (23,34 százalék) és a kereskedelem (19,52 százalék) területén működik, 12,27 százalékot tesznek ki az építőipari, 7,85 százalékot pedig a szálláshelyek és vendéglátásban aktív cégek igényei.

A befogadott kérelmek hiteligénye általában 150 millió forint alatti: gépek, berendezések beszerzésére átlagosan 41 millió forint hitelt kérnek a vállalkozások, gépjármű beszerzéshez 10 millió forint körüli összeget igényelnek.

Az MFB megjegyezte azt is, hogy miután a Pest megyei fejlesztésekre a 2014-2020-as időszakban korlátozottan áll rendelkezésre forrás, ezért a kormány elindította a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében hitelprogramot.

A Budapest kivételével csak Pest megyében elérhető forrás összege 3,67 milliárd forint, amelyet szintén 0 százalékos kamattal igényelhetnek a vállalkozások, jellemzően kapacitásbővítésre, beruházásra, tárgyi eszköz beszerzésre – tették hozzá.

- H I R D E T É S -