Egy év alatt tíz százalékponttal nőtt a munkaerőhiánnyal küzdő munkaadók aránya Magyarországon

A ManpowerGroup Hiányszakma Felmérésének kezdete, vagyis 2007 óta soha nem volt olyan magas a globális szakemberhiány, mint most. A magyar munkaadók még a világátlagnál is nehezebb helyzetben vannak, mivel a felmérés szerint Magyarországon a hiány 17 százalékponttal haladja meg a világátlagot. Globálisan és Magyarországon egyaránt a legnehezebb szakmunkásokat találni.

Újabb csúcsot döntött a globális szakemberhiány

Világszerte a munkaadók 40%-ának okoz nehézséget, hogy megfelelő munkaerőt találjon. A ManpowerGroup 42 országot érintő kutatásából kiderül, hogy a tavalyi évhez képest kettő százalékponttal növekedett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek toborzáskor nehézségekbe ütköznek. Magyarországon – a globális átlagot bőven meghaladóan – a megkérdezettek

57%-a nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt.

Ez az arány a magyarországi felmérések történetében újabb rekordnak számít.
A munkaerőhiánnyal küzdő magyar munkaadók 32%-a arra panaszkodik, hogy a meghirdetett állásra egyáltalán nincs jelentkező. Csaknem ugyanennyien, 31%, a szakképzett pályázókat hiányolja. A munkaadók 12%-a azért nem talál megfelelő munkatársat, mert a jelentkezők az ajánlottnál magasabb bért szeretnének. 7-7% pedig a megfelelő kompetenciákat, illetve a szakmai gyakorlatot hiányolja.

hianyszakmak
A vállalati képzés lehet a megoldás

szakemberhiany_okaiA legtöbb munkaadó, a megkérdezettek 31%-a a már meglévő munkavállalók képzésével, fejlesztésével kíván megoldást találni a munkaerőhiányra. 16% nyilatkozott úgy, hogy kedvezőbb juttatásokat kínál, míg alig valamivel kevesebben, 13% az alapfizetésen túl kínál juttatásokat. 11% a keresési feltételeken módosít, míg a munkaadók 8%-a alternatív toborzási eszközöket vet be. Kiszervezéssel illetve belső átszervezéssel mindössze a munkaadók 4-4%-a próbálkozik.

Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója úgy látja: Bár világjelenségről van szó, az adatokból világosan látszik, hogy a magyar munkaadókat a globális átlagnál jobban sújtja a munkaerőhiány. Ennek oka, hogy nem csupán a hazai konkurenciával kell versenyezniük a megfelelő szakemberekért, hanem a nyugat-európai és a környező országok munkaadóival is. Ebben a versenyben a legnagyobb hátrányt az alacsony bérek jelentik. Jól látszik, hogy világszerte csaknem azonosak azok a szakmák, munkakörök, amelyekben a legnagyobb hiány mutatkozik, így egy képzett szakmunkás vagy informatikus könnyedén talál állást külföldön, a hazai béreknek sokszor a többszöröséért. A magyar munkaadók azonban úgy érzik, a bérek emelése a versenyképességüket veszélyeztetné, ugyanakkor a szakemberhiány mostanra olyan méreteket öltött, hogy az ugyancsak a versenyképesség rovására megy.

A legnagyobb munkaerőhiánnyal a világon Japán küzd, csakúgy, mint az elmúlt években. Itt a megkérdezettek 86%-a mondta, hogy nehezen talál megfelelő munkavállalót. Taiwan 73%-kal második a sorban, ezt követi Románia (72%), Hong Kong (69%), Törökország (66%) és Bulgária (62%).

Eközben a kínai munkaadóknak csupán 10%-a panaszkodik arra, hogy nehezen talál megfelelő munkavállalót, de jóval az átlag alatt van a Norvég (16%), Holland (17%), Egyesült Királyság (18%), Írország (20%) és Svájc (20%) mutatója is.

Gyakorlatorientált beszerzési képzések – 2016. ősz

Céges kihelyezett képzést keres a csapata számára? Írjon nekünk: ertekesites (kukac)beszerzesitanacsadas.hu – minden, aminek költségvonzata van (csak haladóknak! Résztvételi feltétel: elvégzett Beszerzési tárgyalástechnikai modulunk) 2017. tavasz Hogyan képzik az árakat a beszállítók? Árbontás, árelemzés Ártárgyalási stratégiák és taktikák Számmisztika TCO számítás Árképzési modellek (sávos, tranzakciós, projekt, budget alapú, pénzüg Jelentkezés: ertekesites{kukac}beszerzesitanacsadas.hu Cégünk oktatói csapatának magas szintű oktatási programja lefedi a teljes szakterületet az operatív beszerzéstől a stratégiai beszerzésig.

Miközben a munkaerőhiány a globális átlagot tekintve alacsonyabb, mint Magyarországon, világszerte jóval nagyobb azoknak a munkaadóknak az aránya – 53% a hazai 31%-kal szemben – akik a munkavállalók folyamatos képzésével, fejlesztésével próbálják megoldani a problémát. Ez hatalmas ugrást, csaknem 20% pontos növekedést jelent az előző évhez képest. A tavaly mérthez képest ugyancsak feltűnően nagyot változott az informatikus hiány.

Míg tavaly az IT állások a lista kilencedik helyén szerepeltek, most a másodikra ugrottak, vagyis az elmúlt évtizedben soha nem volt még akkora kereslet az informatikában jártas szakemberekre, mint most.

Az MLBKT felmérése szerint beszerzőből is hiány van

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság 97 vállalati szakember véleménye alapján úgy véli, hogy az ellátási lánc területén beszerzőkből is hiány van.

munkaerohiany_ellatasi_lanc