Nő a közbeszerzési értékhatár

Többségében már elfogadott jogszabályváltozások átvezetését tartalmazza a jövő évi költségvetés módosítására pénteken beterjesztett törvényjavaslat, egyik pontja jelentősen megemeli a közbeszerzési kötelezettség értékhatárát, egyszerűsítve a legkisebb értékű beszerzéseket.

Az értékhatárt az árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén 8 millió forintról 15 millió forintra, építési beruházás esetén 15 millió forintról 25 millió forintra, szolgáltatási koncesszió esetén pedig 25 millió forintról 30 millió forintra emeli a javaslat.

A TÁRKI 2016-os Társadalmi riportja szerint a magyar közbeszerzéseket nemzetközi összehasonlításban kirívóan alacsony versenyerősség és kirívóan magas korrupciós kockázat jellemzi. Hasznos segítség lehet a beszerzőknek a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, és a PetaByte közösen kifejlesztett alkalmazása, a Red Flags, amely segít megtalálni a korrupciós kockázatokat tartalmazó közbeszerzési eljárásokat és közreműködőit különféle algoritmusok, indikátorok alapján.