A magyarok véleménye szerint a korrupció egyre súlyosabb probléma és egyre kevesebben hiszik, hogy tenni tudnak ellene. A politikai és gazdasági döntéshozókat sokan tartják korruptnak, a korrupció elleni intézkedéseket pedig hatástalannak.- derült ki a Transparency International (TI) idei Globális Korrupciós Barométer kutatásából.

Csak minden ötödik magyar tenne bejelentést vagy tanúskodna bíróságon, ha visszaélést tapasztal. Magyarországon kétszer annyian fizettek kenőpénzt, mint az Európai Unióban, túlnyomó többségük az egészségügyben.

A korrupció egyre drámaibb probléma

A magyarok egyre súlyosabb problémának tartják a korrupciót. A nemzetközi felmérés alapján a megkérdezettek 57%-a szerint rosszabb a korrupciós helyzet, mint 4 évvel ezelőtt. A válaszadók több mint fele hatástalannak ítéli a kormány korrupció elleni intézkedéseit. Ez az eredmény szintén jelentős romlást jelent, hiszen a TI Magyarország 2013-ben megjelent hasonló kutatása szerint akkor a megkérdezetteknek kevesebb mint a fele (48%-a) volt elégedetlen.

A magyarok közel harmada szerint a parlamenti képviselők (32%), a miniszterelnök (29%) és a kormánytisztviselők (28%) egyaránt érintettek korrupciós ügyekben. Hasonló kép alakult ki az üzleti szektor vezetőivel (27%) és az adóhatóság munkatársaival (23%) kapcsolatban is.

Félünk cselekedni egy következmények nélküli országban

Magyarországon tovább romlott a közérdekű bejelentők megítélése és helyzete. A magyarok kétharmada ítélte úgy, hogy a társadalom nem fogadja el, ha valaki jelenti a hatóságoknak a korrupciót. Ráadásul a válaszadók közel negyede szerint a korrupció nehezen bizonyítható, az emberek pedig félnek a bejelentések következményeitől (24% és 23%).
Csak minden ötödik magyar tenne bejelentést, ha korrupciót tapasztalna, a magyaroknál pedig csak a szlovák, orosz, ukrán és fehérorosz állampolgárok passzívabbak, ha korrupcióval szembesülnek.

A magyar válaszadóknak mindössze 7%-a véli úgy, hogy a bejelentés a korrupció elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze. Ez a legalacsonyabb arány az Európai Unión belül. A megkérdezetteknek csupán a 19%-a lenne hajlandó tanúskodni korrupció elleni ügyben a bíróságon, ez pedig a gyakorlatban jelentősen megnehezítheti az ítélkezést korrupciós ügyekben.

A magyar válaszadóknak csupán 14%-a gondolja azt, hogy a korrupció elleni harcban az egyes állampolgár eredményt érhet el. Ezzel Magyarország a sereghajtók között van, mivel a felmérés alapján még a román, szlovák és orosz polgárok is jobban bíznak a korrupció elleni fellépés sikerében. „A magyar társadalom tehetetlennek érzi magát a korrupcióval szemben” – mondta a jelentés bemutatóján Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója. A korrupció erősíti a passzivitást és a bizalmatlanságot. Az állampolgárok tudatában vannak annak, hogy korrupt országban élnek, de nem látják a kiutat ebből a helyzetből.

Hirdetés