Kihívás a jövő vezetői számára

A BCSDH felmérése alapján a vállalatvezetők 96%-a gondolja úgy, hogy a vállalati fenntarthatóság az első számú vezetőn múlik. Milyen is az erre alkalmas felelős vezető?- erről szólt a szakmai nap.

A Down Jones Fenntarthatósági Indexe alapján (DJSI) iparági vezető METRO látta vendégül a BCSDH (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért) “A jövő vezetői” tehetségprogramjának második napján a résztvevőket, hogy a felelős vállalatirányítás gyakorlatát és lehetőségeit közösen térképezzék fel.

A GDP 30%-át adó jelenleg 80 tagvállalattal rendelkező BCSDH hiánypótló programjának elsődleges célja, hogy a jövő vezetőinek bemutassa a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerét, és segítse őket abban, hogy ezeket a döntéshozatali folyamatba és a vállalati gyakorlatba integrálják. Már a 100. vezető végez az idei, negyedik évfolyamon.

Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója a cég sikeres fenntarthatósági gyakorlatának és vezetői ösztönzőrendszerének kapcsán mutatta be a felelős vállalatvezetés módszerét és szempontjait.

“A fenntarthatóság eszmerendszerét úgy tudjuk leghatékonyabban megvalósítani, ha elérjük, hogy minden egyes munkatársunk napi döntései során ezt kiemelt szempontként kezelje. A METRO csoport – erre irányuló erőfeszítéseinek eredményeként – a Dow Jones 2016-os felmerésében első helyre került az iparági összesítésben.” – mutatott rá előadásban Horváth Imre.

A fenntarthatóság kapcsán a még ki nem aknázott, fel nem fedezett lehetőségekről, valamint a változás, a fejlődés törvényszerűségéről osztotta meg tapasztalatait a szervezet további két tagvállalatának első számú vezetője és számos fenntarthatósági szakértő.

“A jövő gazdasága intelligens és gondoskodó, ehhez intelligens és gondoskodó vezetőkre van szükség. Intelligens vezető az, aki képes új szemszögből ránézni a vállalat és saját működésére. A gondoskodó vezető munkájának alapja az emberekre való figyelés, a velük való törődés.” – fejtette ki véleményét Kelemen Attila, a ProSelf Consulting elnök-vezérigazgatója.

“A hosszú távú célokat rövid távú napi feladatokká kell formálni, ami nagyfokú kreativitást és elkötelezettséget igényel. Ennek záloga a nyitott, színes, gondolkodó közösség. A vezetők feladata ennek a csapatnak a kialakítása és inspirálása.” – tette hozzá Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója, bemutatva cége vállaltirányítási rendszerét.

Mindehhez elkerülhetetlen az a szemléletváltás, melyet a METRO többek között ezen tehetségprogramban való részvételével is támogat.

“A Közös Értékteremtés üzleti megközelítés mentén azt valljuk, hogy egy vállalat hosszú távon akkor lehet sikeres, ha értéket teremt a társadalom számára is. Kilépve a vállalat kapuin, mi a teljes értékláncban gondolkodunk, megvizsgálva, hogy működésünkből adódóan hol tudjuk a legnagyobb pozitív hatást elérni.”- emelte ki Nagy Andrea, a Nestlé vállalati kommunikációs és Közös Értékteremtés vezetője.

“A fenntarthatóság mindannyiunk felelőssége, akkor tudunk közösen célokat elérni, ha mindenki érti, hogy mi a saját része ebben, és motivált, hogy ezt továbbfejlessze. A vezető kiemelt feladata, hogy kollégáinak lehetőséget és eszközt biztosítson céljaik elérésében.” – zárta a gondolatot Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője.

A szakmai nap inspirációul szolgált és számos, már működő megoldást mutatott be, körbejárva a felelős vállalatirányítás célját, kihívásait, formáját, lehetőségeit és jelentőségét. Megmutatta, hogyan lehet példamutató válaszokkal a tudást a gyakorlatba átültetni, illetve közvetlen és közvetett környezetünket nyitottá tenni a változásokra.

- H I R D E T É S -