Beszerzési Menedzser Index: Nincs érdemi változás

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 55,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt fél évben megfigyelt erősebb teljesítményt, tartva az elmúlt fél évben gyakran megfigyelt 56-57 pontos sáv környékét.

A 2017 április havi index megegyezik a márciusi (55,9) értékkel, és az elmúlt egy hatodik év legmagasabb értéke. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; az áprilisoké 51,8). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ennél magasabb volt (53,2). Az idei érték így átlag feletti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú áprilisi átlagot (51,8) és nagyobb az elmúlt három év átlagánál (53,2).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt márciushoz képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszadik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hat alkalommal volt magasabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe enyhébben csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hatszor mértünk magasabb áprilisi értékeket a korábbi években.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem enyhén gyengült. Az index értéke közelebb került az 50,0 pontos határhoz. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a kilencedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek negyedik hónapja bővülnek, most némileg erősebb ütemben. Az idei áprilisi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján így átlag feletti, és az ötödik legnagyobb áprilisi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan áprilisban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már kilencedszer. Az index értéke magasabb lett márciushoz képest, és távolabb került az 50,0 ponttól, ezzel a második legmagasabb áprilisi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizenhatodik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenkettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenkettedik legnagyobb áprilisi.
  • A késztermékkészletek szintje áprilisban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölött maradt. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a hetedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg idén négy hónapnál járunk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett márciushoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonkét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben kissé nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonegy hónapja tart.
  • Ebben a hónapban acéltermékek, alapanyagok, DAP, DINP, DOTP, élőállat, fém alapanyag, lemez, MAP, ötvöző és bányászati anyagok (koksz), papírdoboz, tölgy fűrészáru, üveg és vegyipari alapanyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt félkész termékekből, fűrészáruból, lágyítóból, szállítókból és tojásból. Jelentősebb árcsökkenésről horgany esetében számoltak be a válaszadóink.