Nagyot esett a beruházási hajlandóság

A kkv-k és a nagyvállalatok beruházási hajlandósága is 50% alá csökkent – derült ki a K&H még pénteken közzétett elemzéseiből. A K&H kkv bizalmi index kutatása szerint csak a jelenlegi cégek 42%-a tervez valamilyen fejlesztést a közeljövőben, míg a nagyvállalati növekedési index adatai alapján a beruházási hajlandóság a nagyvállalatok esetén 40%-ra esett vissza.

Csökkenek a nagyvállalati beruházások

Az elmúlt évek 50% feletti arányához képest ma már csak 10-ből 4 cég tervez fejlesztést megvalósítani – adta közre a K&H.

A nemzetgazdasági beruházások tavalyi, jellemzően csökkenő trendje vélhetően idén is folytatódik, mivel a nagyvállalati szektor beruházási szándéka a korábbi évekre jellemző 50-55%-os arányhoz képest egy jóval alacsonyabb, 40% alatti szintre állt be a K&H nagyvállalati növekedési index adatai alapján. “A nagyvállalatok részéről egyértelműen csökkenő intenzitás mutatkozik az idei évre tervezett beruházásokat illetően. A tervezett fejlesztések csökkenése alapvetően két területen érhető tetten: az eddig húzóerőt jelentő technológiai beruházások egy év alatt 29-ről 20%-ra, míg a kapacitásnövelő beruházások 18-ról 11%-ra estek vissza. Igaz, még ezzel a visszaeséssel is e két terület a legfontosabb beruházási cél a vállalati szektorban” – tájékoztatott a részletekről Hodina Péter, a K&H vállalati értékesítési igazgatója. A két fő fejlesztési terület mellé feljött a kereskedelemfejlesztés is, amellyel a hazai nagyvállalatok 11%-a tervez a következő egy év során.

Nemcsak a beruházások száma, de azok mértéke is lefele mutat, hiszen erősödött azoknak az aránya, akik idén szinten tartják a fejlesztésekre fordítandó költségeket (76%), miközben az elmúlt egy évben jelentősen, 31%-ról 17%-ra visszaesett azon vállalatok aránya, akik növelni tervezik beruházásaik értékét.

A beruházási szándékot nagymértékben befolyásolja a tevékenységi kör, a vállalat árbevétele és területi elhelyezkedése is: a kelet-magyarországi régióban, a 10 Mrd éves árbevételt meghaladó cégeknél, valamint az iparban várható leginkább fejlesztés a vállalatvezetők várakozásai alapján. Mindezek mellett a foglalkoztatottak létszáma is meghatározó tényező, hiszen a 100 munkavállalót meghaladó cégek sokkal nyitottabbak a beruházásokra (49%), mint a maximum 49 főt foglalkoztató vállalatok (36%).

Bezuhant a kkv-k beruházási szándéka

A KSH legfrissebb adata szerint folytatódott a 2016 év eleje óta tartó csökkenő trend, ráadásul a hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint a folytatás sem tűnik ígéretesnek, mivel nagyot zuhant a vállalkozások beruházási hajlandósága az előző negyedévhez képest. “A vállalkozások kevesebb mint fele, mindössze 42%-a készül valamilyen fejlesztésre idén, ami az index 12 éves történetében a második legalacsonyabb arány. Úgy tűnik, továbbra sem sikerül tartósan 50% felett tartani a vállalkozások beruházási szándékát” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A célokat tekintve eléggé átrendeződött a toplista. Az informatikai beruházások (19%) fél év elteltével újra az első helyre kerültek, a gépjárműpark korszerűsítése a második helyre lépett elő (15%), miközben az eddig élen álló gépek, berendezések fejlesztése nagyot – 21%-ról 12%-ra – zuhanva a dobogó harmadik fokára csúszott. Az ingatlanvásárlás ugyan sosem tartozott a legnépszerűbb beruházási célok közé, most azonban még tovább, 10%-ról 3%-ra csökkent az ilyen jellegű bővülésben gondolkodók aránya.

A különböző szektorok beruházási szándéka egyaránt alábbhagyott az előző negyedévhez képest. A csökkenés ellenére leginkább az iparban (52%) és az agráriumban (47%) számíthatunk fejlesztésekre, azonban utóbbinál ez jelentős, 12 százalékpontos visszaesés az elmúlt negyedévi tervekhez képest. A szolgáltató cégek az átlaggal közel azonos arányban (41%) fejlesztenének, míg a legvisszafogottabb a kereskedelemi szektor, amelynek csupán egyharmada készül beruházni a következő egy év során.

Míg az ipari és a mezőgazdasági cégek a gépek, berendezések korszerűsítésére fókuszálnak elsődlegesen, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban inkább az IT fejlesztések élveznek elsőbbséget.

A tevékenységi kör mellett a vállalkozás mérete is nagymértékben befolyásolja a beruházási szándékot. Ugyan a fejlesztési kedv minden méretű cégnél romlott, a tendencia továbbra is az, hogy minél nagyobb egy cég, annál valószínűbb, hogy fejlesztést eszközöl az előttünk álló egy évben: a mikrovállalkozások 40%-a, a kisvállalkozások 43%-a, a középvállalkozásoknak pedig 48%-a készül idén beruházásra.

Eltérő megállapítások

A Táblázat.hu áprilisban ezzel gyökeresen ellentétes eredményeket publikált. A Beszerzés.hu oldalán is bemutatott kutatás szerint 7,5 százalékkal nőtt a magyar vállalatok beszerzési volumene az első negyedévben, és az adatok alapján a következő hónapokra is bővülést jósolt. A kutatási eredményekről bővebben a lenti cikkben olvashat:

Nőtt a beruházási kedv a magyar vállalatoknál

Mintegy 7,5 százalékkal nőtt a magyar vállalatok beszerzési volumene az első negyedévben a Táblázat.hu friss elemzése szerint. A közel 14 milliárdos forgalmat bonyolító b2b piactér adatai alapján a következő hónapok is a bővülésről szólnak majd. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar vállalatok egyre kevésbé a beszerzési ár alapján döntenek.