Az euróövezetben erősödött, máshol csökkent, vagy le is állt a feldolgozóipar növekedése

Sorra érkeznek a gazdasági elemző cégek és gazdaságkutató intézetek havi jelentései a beszerzési menedzser index (BMI) aktuális változásairól. Az MTI által leggyakrabban hivatkozott londoni székhelyű IHS Markit elemzése szerint a feldolgozóipar növekedése májusban az euroövezetben hatéves csúcsot döntött, Oroszországban pedig ismét az erősödés útjára lépett. Mindeközben az amerikai adatok a növekedés lassulásáról, kínában pedig csökkenésről tanúskodnak.

Hat éves rekord az euroövezetben

Hat éve a legnagyobb lendületre tett szert májusban az euróövezeti feldolgozóipar növekedési üteme az IHS Markit beszerzési menedzser indexének tanúsága szerint, miközben a munkahelyteremtés mértéke a felmérés húszéves történetének a legmagasabb szintjét érte el.

Májusban a piaci várakozásoknak megfelelően 57,0 pontra, 73 havi csúcsra emelkedett a feldolgozóipari BMI az euróövezetben az áprilisi 56,7 pontról. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI májusban már a 47. hónapja növekedett egyhuzamban.

A májusi felmérésben Görögország volt az egyetlen, amelynek 50 pont alatti a BMI-je. A német BMI 59,5 pontra, 73 havi csúcsra emelkedett, a francia elmaradt a várakozásoktól, 53,8 pont lett, két hónapja a legalacsonyabb.

Az, hogy az ipari teljesítmény emelkedését a munkahelyteremtés ütemének a gyorsulása kíséri, arra utal, hogy a vállalkozások üzleti stratégiája a költségcsökkentésről és a racionalizálásról kezd átállni a növekedést megalapozó beruházásokra – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Csökkenő, de mégis biztató adatok Kelet-Európából

A gazdaságkutató intézet nem közöl egységes adatokat az euroövezeten kívüli uniós országokról, de külön riportot tett közzé a lengyel és cseh változásokról.

Májusban a lengyel feldolgozóipari BMI 52,7 pontra, hat hónapja a legalacsonyabb értékre csökkent az áprilisi 54,1 pontról. Elemzők az előző havihoz képest növekedést, 54,5 pontot vártak májusra.

A jelentés készítője szerint azonban biztatónak tartja, hogy bár üzleti hangulat mérséklődött, de összességében bizakodó maradt. A megkérdezetteknek mintegy fele számít a feldolgozóipari teljesítmény növekedésére az elkövetkező 12 hónap során, ami köszönhető a belföldi és a külföldi piacokon javuló gazdasági helyzetnek lehet köszönhető.

A cseh feldolgozóipari növekedés is lassult – az áprilisi 57,5 pontról 56,4-re esett vissza a BMI pontszám –, igaz még igy is igen erősnek mondható. Ezzel folytatódott a feldolgozóipar 10 hónapja tartó töretlen és dinamikus növekedés, melynek alapja növekvő belföldi és külföldi kereslet, valamint az új megrendelések növekedése.

Jelentősen gyorsult az orosz feldolgozóipar növekedése

A csütörtökön közölt adatok szerint az orosz feldolgozóipari BMI 52,4 pontra ugrott az áprilisi 50,8 pontról. Májusban elsősorban a hazai új megrendelések nőttek. A külföldi új megrendelések májusban is csökkentek, ezzel folytatódott a 2013 szeptembere óta tartó trend.

Az orosz feldolgozóipari BMI májusban már a tizedik egymást követő hónapban állt 50 pont fölött. Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék (GDP) mintegy 16 százalékát.

Nyolchavi mélypontot az Egyesült Államok

A várakozásoknál ugyan kisebb mértékben, de tovább lassult a feldolgozóipar növekedése az Egyesült Államokban májusban. A beszerzésimenedzser-indexe 52,7 pontra csökkent az áprilisi 52,8 pontról –  a májusi adat az utóbbi nyolc hónap legalacsonyabb értéke. Elemzők előzetesen 52,5 pontra számítottak.

Az index csökkenésének oka az, hogy az új megrendelések tavaly szeptember óta nem látott alacsony mértékben emelkedtek.

Az Egyesült Államok IHS Markit által mért feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 2014 augusztusában érte el eddigi, 57,9 pontos csúcsát, majd tavaly májusban 50,7 pontos mélypontra jutott.

Csökkent májusban a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Tizenegy hónapja első alkalommal májusban zsugorodott a kínai feldolgozóipar teljesítménye az IHS Markittal együttműködő Caixin gazdasági kutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint. A piaci várakozásokkal ellentétben májusban az 50 pontos határ alá, 49,6 pontra csökkent az előző havi 50,3 pontról, miközben elemzők 50,1 pontot vártak.

 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

 

Forrás: MTI IHS Markit-ra hivatkozó cikkei