Beszerzési Menedzser Index: Enyhébb bővülés júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,2. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt tíz hónapban megfigyelt erősebb teljesítményt, ezúttal visszatérve az idei fél évben gyakran tapasztalt 56-57 pontos sávhoz.

A 2017 június havi index kisebb a májusi (61,9) értéknél, de a második legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a júniusoké 52,1). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ennél magasabb volt (53,1). Az idei érték így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú júniusi átlagot (52,1) és nagyobb az elmúlt három év átlagánál (53,1).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent májushoz képest, és ennek mértéke hat esetben is meghaladta az 5 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonkettedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, és 1995 óta tízszer volt magasabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kétszer mértünk magasabb júniusi értékeket a korábbi években

A júniusi szállítási átfutási idő rövidebb lett májushoz képest, de az ütem viszonylag enyhe. Az index értéke így meghaladta az 50,0 pontos határt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei az ötödik legmagasabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek hatodik hónapja bővülnek, most némileg gyengébb ütemben. Az idei júniusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján így is átlag feletti, és az ötödik legnagyobb júniusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. Az index értéke alacsonyabb lett májushoz képest, közelebb került az 50,0 ponthoz, de ezzel együtt is a legmagasabb júniusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb júniusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizennyolcadik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenkettedik legnagyobb júniusi.
  • A késztermékkészletek szintje júniusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölött maradt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és az ötödik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg idén hat hónapnál járunk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonnégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonhárom hónapja tart.
  • Ebben a hónapban ammónium-szulfát, cukor, DAP, doboz, élőállat, kekszmorzsa, köménymag, műanyag alapanyag, savópor, tejpor és vaj kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt hidraulikus munkahengerből, integrált áramkörökből, papíripari alapanyagból, sárgarézből, tojásból és vörösrézből. Jelentősebb árcsökkenésről alapanyagok és lemez esetében számoltak be a válaszadóink.