Így látják a jövőjüket a nagyvállalatok

Hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, gazdasági tevékenységet végző nem-állami nagyvállalat többsége a mostani, kedvező növekedési ütem szinten maradását várja a gazdaság teljesítményében – áll a K&H által készített friss elemzésben.

Saját helyzetüket tekintve ugyanakkor az eddiginél valamelyest alacsonyabb pénzügyi eredményekkel és beruházási aktivitással terveznek a következő egy évben.

Folytatódott az elmúlt egy év trendje: a hazai, 2 milliárd feletti éves árbevételű nem-állami nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index tovább mérséklődött, jelenleg 6 ponton áll. “A hazai nagyvállalati döntéshozók körében végzett felmérésünk eredménye szerint a cégek óvatosan, ámde mégis optimizmussal tekintenek az előttünk álló egy évre” – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

“A cégek továbbra is a saját helyzetüket látják kedvezőbbnek, mivel a vállalati részindex 9 ponton áll, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások ennél jóval visszafogottabbak: a makrogazdasági részindex -1 pont” – tette hozzá a Van Overloop.

A vállalatok harmada készül beruházásra

Az első negyedévben erőteljesen nőtt a beruházási aktivitás, de ez a pozitív eredmény még nem épült be a vállalatok várakozásaiba. Ezt mutatja, hogy a vállalatok szerényebb üzleti beruházási szándékkal és várt pénzügyi eredménnyel terveznek a következő egy év során. “A felméréskor ismert tavalyi, alacsony beruházási adatok és az uniós források megállásának következtében a nagyvállalatok várakozó állásponton vannak a beruházásokat illetően, jelenleg közel minden harmadik (34%) cég tervez az előttünk álló egy évben fejlesztést. A KSH legfrissebb adata azonban bizakodásra adhat okot, hiszen az első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 34%-kal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményét. Emellett az uniós források beindulása is új lendületet adhat az idei fejlesztéseknek” – mondta el Patrick Van Overloop. A szerény fejlesztési szándék összefügghet a várt pénzügyi eredményekkel: míg egy éve 2,9%-os árbevétel és 2,2%-os profitbővülést vártak a cégvezetők, addig jelenleg ez 2,2% és 1,4%.

Jelenlegi szinten marad a gazdaság

A makrogazdasági kilátásokat illetően szinte eltűntek az egy és a három éves időtávon belül gazdasági visszaesésre számító cégek. Valamelyest csökkent a növekedést feltételezők aránya, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásában bízók tábora. “Az előttünk álló egy évben a vállalatok 75%-a várja a gazdaság jelenlegi teljesítményének folytatódását. Ez igen kedvező, hiszen az MNB legfrissebb, márciusi inflációs jelentése alapján idén 3,6%-os gazdasági növekedés várható” – tette hozzá a szakember.