Csökkenő növekedés, de biztató eredmények

Bár a júniusi beszerzésimenedzser-indexek (BMI) adatai alapján általánosságban csökkenő növekedésre számítanak az európai és tengerentúli gazdasági szereplők, a gazdasági növekedés mégis stabilnak és biztatónak mondható.

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban

Júniusban az euróövezet szolgáltatóipari BMI öt hónapja a legalacsonyabb szintre, 55,4 pontra süllyedt a májusi 56,3 pontról. A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett júniusi összetett BMI pedig az 56,3 pontra csökkent a májusi 56,8 pontról – áll a IHS Markit gazdaságkutató intézet nemrég közre adott közleményében.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német összetett BMI 56,4 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt, míg a francia mutató kéthavi mélypontra, 56,6 pontra. Eközben az olasz mutató három hónapja a legalacsonyabb szintre, 54,5 pontra esett, a spanyol index ugyanakkor 22 havi csúcsra, 57,7 pontra ugrott. (A kedvező spanyol adatok a szolgáltatóiparhoz kapcsolódó új megrendelések bővüléséhez és a megnövekedett munkaerő-igényhez kapcsolódnak.)

A júniusi és ezzel együtt a második negyedévi mutatók alapján biztató az euróövezeti gazdasági növekedés kilátása – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

A gazdasági aktivitás valamelyes lassulása ellenére az euróövezet 19 országa a júniussal végződött három hónapban hat éve a legnagyobb növekedést mutatta fel, a GDP negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal bővült az első negyedévi 0,6 százalékkal szemben – az IHS Markit számításai szerint.

Az orosz gazdaságot is a növekedés lassulása jellemezte

Júniusban lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése májushoz képest – jelezte a Markit Economics gazdaságkutató intézet.

A júniusi orosz szolgáltatóipari BMI 55,5 pont lett a májusi 56,3 pont után. Az ágazat teljesítménye ezzel már a 17. egymást követő hónapban nőtt.

Az orosz szolgáltatóipari és a napokban ismertetett feldolgozóipari BMI-ből összeállított kompozit mutató a májusi 56 pontról júniusban 54,8 pontra mérséklődött.

Felemás adatok a tengerentúlról

Január óta a leggyorsabb ütemben növekedett a szolgáltatási szektor az Egyesült Államokban, az új megrendelések állományának erős felfutása és a foglalkoztatottak számának bővülése egyaránt táplálta az optimizmust júniusban az IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett végleges adatai szerint.

Az amerikai szolgáltatási ágazat júniusi beszerzésimenedzser-indexe 54,2 pontra emelkedett a májusi 53,6 pontról, ami a januárban elért 55,6 pont után a legjobb eredmény. (Ez egyébként jóval kedvezőbb, mint a június végi előrejelzések.)

Azonban a várakozásoknál nagyobb mértékben lassult a feldolgozóipar növekedése – áll az IHS Markit piackutató intézet elemzésében.

Az amerikai feldolgozóipari júniusi beszerzésimenedzser-indexe 52,0 pontra csökkent a májusi 52,7 pontról, a júniusi adat az utóbbi kilenc hónap legalacsonyabb értéke. (Elemzők előzetesen 52,1 pontra számítottak.) A csökkenés oka döntően az, hogy 2016 szeptembere óta a legkisebb mértékben emelkedett a termelés volumene.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,9 pontra emelkedett a májusi 53,6 pontról.

A feldolgozóipar és a szolgáltatások területén júniusban emelkedett a kibocsátás, bővült a megrendelésállomány, nőtt a foglalkoztatottság és az utóbbi három év leggyorsabb ütemében nőttek a kibocsátási árak. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy az amerikai gazdaság éves összevetésben 2 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedévben mért 1,4 százalék után.

 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.