Mekkora értékig nem kell vámot fizetni az unión kívülről érkező áruk után?

Az talán közismert, hogy a az Európai Unión (EU) kívülről – például Távol-Keletről, Amerikai Egyesült Államokból – postán érkező árukat bizonyos összeghatár felett kötelező vámkezeltetni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) most kiadott felhívásából – sok a vásárlókat segítő javaslat mellett – végre arra is fény derült, mekkora is ez az összeghatár.

Az MTI NAV közleményére hivatkozva kiemeli, hogy az EU-n kívülről érkező áruk 22 euróig (azaz 6688 forintig) vámmentesek. Ilyen esetekben a megrendelőnek csak a termék árát és az esetleges szállítási költséget kell megfizetnie. 22 euró felett azonban adófizetési kötelezettség keletkezik, amely lehet áfa és vámkezelési költség. Fontos továbbá arra is odafigyelni, hogy gyakran nem a kereskedő székhelyéről, hanem más országban lévő raktárából érkezik a küldemény, amely váratlan költségeket eredményezhet.

Megjegyezték, hogy a postaforgalomban érkező küldemények kezelését megbízás alapján a Magyar Posta Zrt. végzi. A küldeményt a vámeljárás lezárása után szállítják ki a címzettnek.

Az adóhivatal az ellenőrzésekkor azt tapasztalta, hogy sok esetben a feladó a fuvarlevélen nem valós adatokat tüntet fel. A NAV azt javasolja, hogy ilyenkor a vásárlók vegyék fel a kapcsolatot az eladóval.

Hangsúlyozták azt is, hogy érdemes már az áru megrendelését követően, a csomag megérkezése előtt a kapott ragszámra hivatkozva a posta részére megküldeni a posta internetes oldaláról letölthető vámkezelési nyilatkozatot, a számlát, a PayPal igazolást, a rendelés visszaigazolását.

Az érkezett küldeménnyel vagy a vámkezeléssel kapcsolatban a posta központi ügyfélszolgálatánál és a posta vámügynökségénél lehet telefonon vagy e-mailben érdeklődni, az internetes vásárlással kapcsolatos részletes tájékoztató pedig az adóhivatal honlapján érhető el.