Kisebb lendületvesztés Európában, erősödés az Egyesült Államokban

A gazdasági elemző cégek és gazdaságkutató intézetek augusztus elejével ismételten közzé tették a beszerzésimenedzser-indexre (BMI) vonatkozó felméréseik adatait. Az MTI által leggyakrabban idézett IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet vezető munkatársai az eurozóna növekedési ütemének lassulását, az Egyesült Államok gazdaságának gyorsulásáról számoltak be.

Enyhén vesztett lendületéből az euróövezet gazdasága

A német és a francia gazdaság teljesítményének lanyhulása miatt júliusban lassuló ütemben nőtt az euróövezet gazdasági aktivitása – mutatja az intézet beszerzésimenedzser-indexének végleges júliusi értéke.

A gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adó feldolgozóipari és szolgáltatóipari szektor adatait egyesítő összetett BMI júliusban 55,7 pontra csökkent a júniusi 56,3 pontról, de továbbra is messze meghaladja a növekedést a lassulástól elválasztó 50 pontot.

A német összetett BMI 54,1 pontra esett a júniusi 56,4 pontról, főleg azért, mert a szolgáltató szektor növekedése tíz hónapos mélypontra süllyedt. Trevor Balchin, az IHS Markit közgazdásza hangsúlyozta, hogy a lassulás ellenére a német gazdaság továbbra is szolid ütemben bővül, és az enyhe lanyhulás hat éve a legerősebb negyedévet követi.
Franciaország hasonló képet mutat, az összetett BMI 55,6 pontra süllyedt a júliusi 56,6 pontról. Ezen belül a szolgáltatási BMI 56,9 pontról 56 pontra esett ugyan, de a fejlődés változatlanul impozáns. A növekedést egyaránt táplálják kedvező euróövezeti és globális tényezők, de hozzájárul a politikai bizonytalanság enyhülése is – értékelte az IHS Markit.

A szolgáltatói szektor mellett a feldolgozóipar növekedése is csökkent, melyről az intézet külön adatokat is közölt. E szerint a feldolgozóipari BMI értéke 56,6 pontot tett ki júliusban, azaz 0,8 ponttal csökkent az előző havi 57,4 ponthoz képest. Ez azonban továbbra is erősnek mondható, főként, hogy a BMI mértéke immár 49. egymást követő hónapban haladta meg az adat 50 pontos küszöbértéket. Az elemzők is kiemelik, hogy az euróövezeti feldolgozóipar továbbra is erős ütemben növekszik. A beszerzésimenedzser-indexekből arra lehet következtetni, hogy éves összevetésben 4 százalékkal nőtt a termelés a harmadik negyedév elején.

Kedvező adatok a tengerentúlról

A várakozásoknál nagyobb mértékben gyorsult a feldolgozóipar növekedése, de hathavi csúcsot ért el a szolgáltatói szektor bővülése is az Egyesült Államokban, áll az intézet héten kiadott közleményeiben.

A feldolgozóipar júliusi beszerzésimenedzser-indexe 53,3 pontra nőtt a júniusi 52,0 pontról, amely egyben kilenchavi mélypontot jelentett. A szolgáltatási ágazat júliusi beszerzésimenedzser-indexe pedig 54,7 pontra emelkedett az előző havi 54,2 pontról. (Elemzők a feldolgozóipar esetén 53,2 pontos, a szolgáltatások terén pedig 54,2 pont júliusi adatra számítottak.) Ennek köszönhetően természetesen az összesített BMI is emelkedett – a júliusi 54,6-os adat 0,7 százalékkal magasabb az előző havinál, és 0,4 ponttal van az elemzők előzetes elvárásai felett.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza szerint az előzetesnél kedvezőbb végleges BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság növekedése gyorsult a harmadik negyedév kezdetén. A feldolgozóipar és a szolgáltatások területén június után júliusban is emelkedett a kibocsátás, a rendelésállomány, nőtt a foglalkoztatottság. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy az amerikai gazdaság éves összevetésben 2 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedévben mért 1,4 százalék után, a harmadik negyedévben pedig még gyorsabb ütemben nőhet az Egyesült Államok gazdasága.

Az IHS Markit gazdaságkutató intézettel szemben, illetve azzal párhuzamosan a Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management/ISM) arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok esetén erős lassulás volt megfigyelhető. Mivel azonban 91. hónapja a növekedés folyamatos, a felmérés során megkérdezettek továbbra is kedvezően nyilatkozott az üzleti feltételekről és a gazdaság egészének irányáról is.

 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

Hirdetés