Drasztikusan nőtt az egyes építőanyagok forgalma

Egyes építőanyagok forgalma 20-25 százalékkal nőtt az idei első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest – tájékoztatta a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) hétfőn az MTI-t.

A közleményben Vidor Győző, a szervezet elnöke hangsúlyozta, a szerkezetépítő anyagokat készítő gyárak nagyrészt teljes kapacitással működnek. Építőanyagból nincs hiány, ugyanakkor egyes termékeket nagyobb mennyiségben elsősorban rendeléssel lehet vásárolni.

A kivitelezői kapacitáshiány miatt továbbra is jelentősen csúsznak a nagy projektek, ezzel párhuzamosan idén számottevő munkadíj-emelkedés volt az építőiparban, különösen a speciális szakipari munkák terén – jelezte a szövetség.

Hirdetés

A közlemény szerint a téglagyárak teljes kapacitással dolgoznak, az első fél évhez hasonlóan 25-30 százalékos volt az emelkedés az első három negyedévben is a tavalyi bázishoz képest, főként a lakásépítések előretörése miatt. A forgalom növekedése kitarthat az év végéig, és jövőre sem várható, hogy megtörne a lendület.

A fehér falazati termékeknél – pórusbeton-, illetve mészhomok tégla – változatlanul 20 százalékos volt a növekedés. Az ásványi hőszigetelő táblák iránti kereslet ugyanakkor megháromszorozódott tavalyhoz képest. Hiány egyik termékből sincs, az idei árnövekedés 5 százalék volt – közölte a MÉASZ.

A szövetség közleményében kitért arra, hogy a polisztirol (EPS) alapú hőszigetelő lemezek iránt jelentősen megnőtt a kereslet. Az EPS-táblák gyártásához szükséges alapanyagok iránt egész Európában nagy az igény, de az alapanyaggyártók nyári leállásai és karbantartásai összességében nem akadályozták a hazai kereslet kielégítését, legfeljebb kisebb átmeneti késedelmet okoztak. A MÉASZ ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az EPS-szegmensben különösen nagy probléma a kivitelezők kapacitás-, illetve létszámhiánya, ami miatt sok megrendelést csúsztatnak, vagy el sem vállalnak.

A szálas szigetelőanyagok piacán változatlanul 20-25 százalékos volt a forgalom növekedése az első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. A gyorsan emelkedő rendelésállományok miatt a szállítási idő a megszokottnál hosszabb, akár két hónap is lehet, így most már elmondható, hogy nem lehet azonnali szállítással szálas hőszigetelő anyagot rendelni, illetve vásárolni – közölte az építőanyag szövetség.
A vakolat- és építőkémiai termékeknél 5 százalék körüli a volumen növekedése.

A piaci tapasztalatok alapján a lakossági energetikai felújítások még mindig alacsony szinten állnak, a jelek szerint csak visszatérítendő támogatással, azaz kamatmentes hitellel a korszerűsítési folyamatot nem lehet fenntartani – hangsúlyozta közleményében a szervezet.

Az épületgépészeti termékeknél jelentősebb kitörés még nem érzékelhető a MÉASZ szerint.
A homlokzati nyílászárók piacán folyamatos a rendelésállomány emelkedése. Az üzemek termelése túlórával és béremeléssel növelhető volt, de a szállítási határidők kis mértékben hosszabbak lettek. Összességében az ajtó- és ablakszektor a megrendeléseket ki tudja elégíteni. Arányaiban az import nem nőtt, az export viszont kissé emelkedett. A szövetség várakozása szerint idén kitart az év eleji lendület, így 2017-re 15-20 százalékos növekedés is elképzelhető.