Ez a véleményük az árfolyamkockázatok kivédéséről a magyar kkv-knek!

A beszerzési szakemberek számára az árfolyamkockázat kiemelt kockázati tényező. Vannak persze módszerek ennek elkerülésére (ilyen például az árfolyamfixálás, vagy az árfolyam ingadozási tartomány rögzítése a szerződésben), de ha mindig áttoljuk a felelősséget a beszállítókra, az ránk nézve is komoly veszélyeket rejthet. Vajon fel vagyunk arra készülve, hogy az árfolyamváltozás miatt a beszállítók nem tudnak határidőre szállítani, vagy a termékhez kapcsolódó szolgáltatás minőségén próbálják minimalizálni a veszteséget? Az AKCENTA CZ elemzése megdöbbentő számokat tár fel.

A hazai kis-és középvállalatok 46%-a semmilyen módon nem védekezik az árfolyamkockázatokkal szemben, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások használatát. Ez derült az egyik nemzetközi átutalási intézmény friss kutatásából. A szolgáltatásokat igénybe vevők mintegy harmada ugyanakkor azért döntött a biztosítás mellett, mert saját bőrén tapasztalta meg a pénzügyi veszteséget.

Hirdetés

Közép-Európa legnagyobb átutalási intézménye, az AKCENTA CZ által a közelmúltban folytatott kutatás célja a Magyarországon működő, export- és/vagy importtevékenységet végző kis- és középvállalatok árfolyamkockázatokkal kapcsolatos tapasztalatainak, az ehhez kapcsolódó kockázatok kivédési lehetőségeinek a feltérképezése volt.

Több mint 200 olyan Magyarországon működő kis- és középvállalkozás vezetőit, pénzügyi vezetőit, felelős döntéshozóit kérdezték meg, mely vállalkozások importőri és/vagy exportőri tevékenységet folytatnak, illetve devizautalásokat is végrehajtanak. A megkeresett vállalatok között jellemzően élelmiszer és mezőgazdasági termelésben érdekelt cégek (16,4%), építőipari és építőanyagok gyártásával, forgalmazásával (15,9%) illetve vegyipar és kozmetikumok terén foglalkozó (11,4%) cégeket kérdeztek meg, de a működési területek szerteágazóak voltak.

A tudatos fogyasztás, ezen belül is a sokat hangoztatott pénzügyi tudatosság ellenére a megkérdezettek 46,3%-a semmilyen formában nem védekezik az árfolyamkockázatból adódó veszteségek ellen, sőt, 61%-uk a következő évben sem tervezi az ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatások alkalmazását. A cégvezetők közel fele (49%) szerint csak egy bizonyos mértékig korlátozható az árfolyamkockázat (49% állítja ezt). Kevesen vannak azok (mindössze 12%), akik szerint az ilyen jellegű kockázatok szinte teljesen megszüntethetőek.

A különböző pénzügyi intézmények több olyan megoldást is kínálnak ügyfeleiknek, amelyekkel ezek a kockázatok mérsékelhetőek vagy akár meg is szüntethetőek. A kutatásban részt vevő vállalatok körében a legnépszerűbb a szolgáltatás az elmúlt évben a határidős „forward” ügylet, ezt követi a deviza önálló adásvétele kedvező árfolyam esetén. Többen hazai devizában számláznak a veszteség elkerülése érdekében, vagy a költségek és bevételek azonos devizában történő vezetését alkalmazzák. Aki igénybe vett valamilyen formában biztosítást, az jellemzően banki szolgáltatás felé fordult.

Azon cégek (5,5%), akik az elmúlt évben éltek az ilyen típusú szolgáltatással, jellemzően azért vettek igénybe árfolyamkockázat elleni biztosítást, mert korábban érte már őket pénzügyi veszteség az árfolyamkülönbségek miatt vagy azért, mert így versenyképesebb ajánlatot tudnak nyújtani (nem kell az árfolyamkülönbségek miatt tekintettel lenni a tartalékra).

Az árfolyam-biztosíték eszközei egyszerű megoldással szolgálnak, mellyel az árfolyamkockázatot lényegében meg lehet szüntetni. Azáltal, hogy a cég nem veszít pénzt az árfolyamkockázat miatt, lehetősége nyílik a hatékonyabb pénzügyi tervezéshez.

Az átutalási intézménynél akár egy évre előre is biztosíthatja magát az ügyfél, összegtől függetlenül.