Tovább gyorsult az ipari termelői árak emelkedése

Szeptemberben az ipari termelői árak 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg augusztusban 2,4, júliusban 1,2 százalékos volt az éves növekedés – írja az MTI a KSH jelentésére hivatkozva.

Az előző hónap, augusztus termelői áraival összevetve 1,3 százalékos volt az emelkedés, 2015 júliusa óta a legmagasabb. Az ipar belföldi értékesítési árai egy hónap alatt 0,9, exportárai 1,5 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,8 százalékkal nőttek éves összevetésben, az augusztusi 4,1, és a júliusi 2,2 százalék után. Ezen belül a kétharmadnyi súlyt képviselő feldolgozóipar árainak növekedése 6,2 százalékos volt az előző havi 5,5 és a júliusi 3,6 százalékot követően. Az élelmiszeripar árai hatodik hónapja emelkednek 5 százalékot meghaladó ütemben, szeptemberben 5,7 százalékkal. A vegyipar termelői árai az augusztusi 11,9 százalékos emelkedés után szeptemberben 12,2 százalékkal nőttek, a gyógyszeripari drágulás viszont 3,3 százalékosról 2,8 százalékosra lassult. A járműipar termelői árai három havi stagnálás és csökkenés után augusztusban 0,9, szeptemberben viszont már 1,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A számítástechnika és elektronika területén január óta esnek az árak, szeptemberben 5,1 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző évinél. Összesítve a fogyasztási cikkek termelői árai 3,4 százalékkal voltak magasabbak a tavaly szeptemberinél, a beruházási javaké 1,9 százalékot emelkedtek, míg az energia 0,8 százalékkal került kevesebbe.

- H I R D E T É S -

Az ipar forintban számolt export értékesítési árai tavaly szeptemberhez képest átlagosan 3,7 százalékkal nőttek, a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipari exportárak is 3,6 százalékkal emelkedtek. A járműgyártás exportárai egyetlen hónap alatt 2,2 százalékkal, a vegyi anyagok és termékeké pedig még ennél is jobban, 3,8 százalékkal megugrottak, éves összehasonlításban pedig 4,4, illetve 9,1 százalékkal nőttek. A számítástechnikai és elektronikai exportárak viszont ötödik hónapja csökkentek szeptemberben és 1,2 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól. A gyógyszeripar kiviteli árai az átlagnak megfelelően 3,7 százalékkal voltak a tavaly szeptemberieknél magasabbak, a villamosberendezések 2,4 százalékkal drágultak, a gépgyártás külpiaci árai viszont 0,4 százalékkal visszaestek.

Tavaly szeptember óta a forint 6 százalékot (18,16 forintot) erősödött a dollárral szemben és az euróval szemben is majdnem két forintot (0,12 százalék) erősödött.
Az év első kilenc hónapjában a belföldi értékesítés árai 4,9, az exportértékesítéséi 2,1 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakának átlagához viszonyítva, így az ipari termelői árak összességében 3,0 százalékkal voltak magasabbak.