Kedvezőek a globális kilátások, de a Brexit körüli bizonytalanság továbbra is aggasztó

Az európai nagyvállalatok vezetőinek többsége szerint pozitívak a globális üzleti kilátások, ugyanakkor a Brexit miatt aggódnak a Gyáriparosok Európai Kerekasztalának (European Round Table of Industrialists, ERT) megbízásából készített felmérés szerint – írja az MTI.

Az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) által készített felmérés arról tanúskodik, hogy az ERT-tagok majdnem nyolcvan százaléka bízik az európai és a globális gazdaságban. A felmérésben résztvevők azonban azt is jelezték, hogy a Brexit részleteinek kidolgozása során az Egyesült Királyság és az EU képviselőinek fokozottan törekednie kell arra, hogy az átmeneti időszak minél zökkenőmentesebben valósuljon meg.

Eközben Az Egyesült Királyságban

Londoni makrogazdasági elemzők szerint az új brit költségvetési tervezetben szereplő, jelentősen rontott növekedési becslésekből az életszínvonal hat évtizede nem tapasztalt hosszúságú csökkenésére lehet következtetni, és Nagy-Britannia akár két évtizedet is elveszíthet jövedelemnövekedési szempontból.

Ez természetesen nem függetleníthető a Brexit hatásaitól. A Resolution Foundation szerint például a brit hazai össztermék nominálértéke 2021 elején 72 milliárd fonttal – 3,4 százalékkal – marad majd el attól szinttől, amelyet a tavalyi EU-népszavazás előtti utolsó prognózisok jeleztek, a fejenkénti tizenkét havi nomináljövedelem pedig 1580 fonttal (jóval több mint félmillió forinttal) lesz alacsonyabb annál az összegnél, amennyit a tavalyi népszavazás előtti előrejelzések 2021-re valószínűsítettek.

Az ERT tagjai, köztük Európa ötvenhét legnagyobb vállalatának vezetői úgy vélik, hogy ez közös érdek. Az egyetlen módja annak, hogy minimalizálják a problémákat, lehetővé tegyék a cégeknek megfelelő üzleti stratégia kidolgozását. A közlemény szerint Benoit Potier, az ERT elnöke és az Air Liquide elnök-vezérigazgatója elmondta: a “kemény Brexit” nagyon káros lenne mind a befektetések, mind a munkahelyek szempontjából.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját, az ERT egyetlen közép-európai tagja a közlemény szerint elmondta: a kiszámítható gazdasági környezet olyan előnyt ad Európának, amellyel élni kell. Tekintettel a brit északi tengeri befektetéseikre, a Mol is érdekelt a Brexit tárgyalások sikerébez.

A vállalatok vezetői Európában az értékesítés mérsékelt emelkedésére, Európán kívül némileg erősebb növekedésére számítanak. Ehhez is kapcsolható, hogy a tagok majdnem ötven százaléka befektetései bővítését tervezi Európában, és még nagyobb hányaduk kíván növekedni Európán kívül.

Az ERT-tagok mintegy nyolcvan százaléka úgy véli, a kiberbiztonság fenyegetései gátolják a további digitalizációt, és ezért ennek a kérdésnek megoldása a beruházási tervekben is szerepet kap. A legfontosabb hiányosságokat a technikai infrastruktúrába történő állami beruházások, az internetes biztonsági stratégiák EU-tagállamok közötti harmonizációja és az EU és más országok közötti nemzetközi együttműködés terén látják.

A globális vállalatok térképe gyors ütemben változik, és az európai cégek azt kockáztatják, hogy veszíthetnek az amerikai és kínai piaci versenytársaikkal szemben. Mindez megkívánja a globális piacokhoz való maximális hozzáférést és egy innováció-barát szabályozási környezetet Európában – jelezték a felmérésben résztvevők.

Hirdetés