Folyamatosan bővül a világgazdaság, de vannak problémák

A világgazdaság folyamatosan nő, 2010 óta a leggyorsabb ütemben bővül, de az eladósodottság mértéke veszélyesen magas, a tervezett beruházási ráták pedig túl alacsonyak ahhoz, hogy fenntartható maradjon a növekedés lendülete – figyelmeztetett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott legfrissebb előrejelzésében.

A Gazdasági Kilátások című, fél évente megjelenő prognózisában az OECD azt jósolja, hogy a világgazdaság növekedési üteme idén 3,6 százalékot, jövőre 3,7 százalékot, 2019-ben pedig ismét 3,6 százalékot tesz ki. A tavaly novemberi előrejelzéshez képest enyhén, az idei GDP-növekedési ütemet 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték, míg a szeptemberben közölt előzetes prognózishoz képest az idei rátát 0,1 százalékponttal javították, a jövő évit pedig változatlanul hagyták az elemzők.

Catherine Mann, az OECD fő közgazdásza rámutatott, hogy a világgazdaság nem tudja tartani a bővülés jelenlegi ütemét, ha a magánszektor nem vált gyorsabb növekedésre és nem cserélik újakra a termelési eszközöket, ami béremelkedéshez vezetne. A beruházások gyengeségének dacára a háztartások és a vállalatok számos országban nyakló nélkül vettek fel olcsó hiteleket, és nehézségekbe ütközhetnek emiatt, ha a központi bankok elkezdik szigorítani monetáris politikájukat.

Forrás: http://www.oecd.org/

“A rövid távú kilátások kedvezőek, ígéretes a fellendülés, de többet kell tenni a múlt hátrányainak leküzdésére. Strukturális és fiskális intézkedések szükségesek a hosszú távú lehetőségek megerősítésére, miközben a jegybankok elkezdik szigorítani monetáris politikájukat. Olyan reformokat kell végrehajtani, amelyek mozgósítják a magánszektor energiáit a termelékenység fokozására, a bérek emelésére és az erősebb növekedés elérésére” – hangoztatta Angel Gurría, az OECD főtitkára.

Kedvezően változtak a magyar adatok

A kiadványban az OECD a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését (is) javította.

Az eddig jelzetthez képest 0,1 százalékponttal, 3,8 százalékról 3,9 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2018-as növekedési előrejelzést pedig 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékról 3,6 százalékra emelte. Az OECD arra számít, hogy 2019-ben 2,8 százalékra lassul a hazai össztermék (GDP) bővülésének üteme.

Az infláció a tavalyi 0,4 százalékról 2017-ban 2,3 százalékra, jövőre 2,7 százalékra, 2019-ben pedig 3,4 százalékra kúszhat fel, míg az élelmiszer- és energiaárak változását nem tartalmazó maginfláció az idei 1,9 százalékról jövőre 2,9 százalékra, 2019-ben pedig 3,4 százalékra emelkedhet.

A költségvetés GDP-arányos hiánya a tavalyi 1,9 százalék után idén 2,4 százalékra, jövőre 2,7 százalékra, a 2019-ben pedig 2,4 százalékra rúghat.

Az OECD szakértői javították az euróövezetre vonatkozó előrejelzésüket. Idén 2,4 százalékkal, jövőre 2,1 százalékkal, 2019-ben pedig 1,9 százalékkal bővülhet az euróövezet gazdasága, míg szeptemberben még 2,1 százalékos GDP-növekedést jósoltak az idei évre, 2018-ra pedig 1,9 százalékot. Németország gazdaságának növekedése az idei 2,5 százalékról jövőre 2,3, 2019-ben pedig 1,9 százalékra lassulhat, míg Franciaország hazai összterméke idén és jövőre 1,8 százalékkal, 2019-ben pedig 1,7 százalékkal gyarapodhat.

Az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia gazdasági növekedése lassulhat, az idei 1,5 százalékról jövőre 1,2 százalékra 2019-ben pedig 1,1 százalékra. Az OECD elemzői azt javasolták Londonnak, hogy ha csökkenteni akarja a Brexitnek a brit gazdaságra gyakorolt hatását, igyekezzen a lehető legszorosabb kapcsolatok fenntartására az uniós tagság megszűnése után.

Az Egyesült Államok hazai összterméke a friss előrejelzés szerint idén 2,2 százalékkal, jövőre – a személyi jövedelemadó és a társasági adó várható csökkentésének köszönhetően – 2,5 százalékkal növekedhet, míg 2019-ben 2,1 százalékkal mérséklődhet az ütem.

Nem ilyen kedvező Japán gazdasági helyzete: idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig még 1,2 százalékkal gyarapodhat a hazai össztermék, ám 2019-re 1,0 százalékos csökkenést várnak az elemzők. Japán GDP-arányos államadóssága 220 százalékra emelkedett, ami komoly kockázatot jelent, és széles alapokon nyugvó terv kidolgozását követeli a pénzügyi stabilitás iránti bizalom fenntartásának érdekében.

Nem változtatott a kínai gazdaságra vonatkozó előrejelzésén az OECD, amelynek elemzői arra számítanak, hogy idén 6,8 százalékkal, jövőre 6,6 százalékra, 2019-ben pedig 6,4 százalékra lassul a növekedés üteme.

Az OECD további érdekes adatot is közé tett, melyeket a szervezet oldalán lehet elérni.

Hirdetés