Beszerzési Menedzser Index: folytatódik a kedvező őszi trend

A  (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 58,6. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az őszi trend továbbra is kedvező képet mutat. Az ütem némileg gyorsult, és az index továbbra is dinamikus bővülést jelez.

A 2017 november havi index nagyobb az októberi (58,3) értéknél, és a legmagasabb novemberi érték. November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a novembereké 52,0). Az elmúlt három évben a novemberi átlag magasabb volt (55,3), így az idei érték összességében átlag feletti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

MLBKT Beszerzési Menedzser Index – történeti áttekintés
(50 = nincs változás)

Az értékelés kiemelt pontjai:

  • A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú novemberi átlagot (52,0), és az elmúlt három év átlagát (55,3) is.
  • A felmérésben vizsgált részindexek több, mint fele csökkent októberhez képest, de a változások mértéke csak egy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonhetedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke novemberben.

Az új rendelések indexe némileg nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nem mértünk magasabb novemberi értékeket a korábbi években.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, de az ütem lassult. Az index értéke két hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben.

A vásárolt készletek tizenegyedik hónapja bővülnek, most némileg gyengülő ütemben. Az idei novemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján így is átlag feletti, és a hatodik legnagyobb novemberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan novemberben is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke magasabb lett októberhez képest, és ezzel együtt a legmagasabb novemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszonharmadik hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenkilencedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legnagyobb novemberi.
  • A késztermékkészletek szintje novemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg idén nyolc hónapnál járunk.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent októberhez képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonkilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének lassabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonnyolc hónapja tart.
  • Ebben a hónapban acél, DAP, fém, kálisó, kínai alapanyagok, MAP és réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alkatrészből, hidraulikus munkahengerből, kőzetgyapotból, szakképzett munkaerőből, tojásból, tűzálló betonból és vasanyagokból. Jelentősebb árcsökkenésről élőállat és vaj esetében számoltak be a válaszadóink.
- H I R D E T É S -