Továbbra is emelkedő pályán a termelői árak

Októberben a vártnál nagyobb mértékben nőttek az előző havihoz képest a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint. Az éves áremelkedés a vártnál kisebb lett – áll az MTI összefoglalójában.

Októberben átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az előző havihoz képest az euróövezet 19 és az Európai Unió 28 tagállamában egyaránt. Szeptemberben 0,5 százalékos volt a havi növekedés mindkét régióban.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 2,5 százalékkal, az EU-ban 2,6 százalékkal nőttek a termelői árak októberben.

A piac 0,3 százalékos havi és 2,6 százalékos éves áremelkedést várt októberre az euróövezetben.

Az euróövezetben az októberi áremelkedés elsősorban az energiaáraknak volt köszönhető, ami az előző havihoz képest 1,3 százalékkal nőtt. Az alapanyagok ára 0,3 százalékkal nőtt, a tőkejavak és a tartós fogyasztási cikkek ára viszont nem emelkedett. A nem tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal csökkent. Energiaárak nélkül a havi áremelkedés az euróövezetben 0,2 százalék volt októberben.

Az euróövezet termelői árainak évi 2,5 százalékos emelkedéséhez az alapanyagok 3,5 százalékos, az energiaárak 3,1 százalékos emelkedéssel járultak hozzá októberben. Energiaárak nélkül a termelői árak éves emelkedése 2,3 százalék volt.

A termelői árak az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben, 2,4 százalékkal Belgiumban emelkedtek októberben. A második Írország volt a rangsorban 1,5 százalék, a harmadik Románia 1,0 százalék, a negyedik Spanyolország 0,8 százalék emelkedéssel. Árcsökkenést Dániában regisztráltak októberben, az előző havihoz képest 1,5 százalékosat. Cipruson és Lettországban 0,5 százalékkal, Észtországban 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak októberben az előző havihoz képest.

A termelői árak a legnagyobb mértékben Belgiumban nőttek az egy évvel korábbihoz képest októberben, 6,9 százalékkal. Bulgáriában 5,5 százalék, Lengyelországban 4,5 százalék, Magyarországon 4,4 százalék, Írországban 4,3 szálék volt az éves áremelkedés októberben.

Hirdetés