Folytatódik a kiskereskedelmi forgalom növekedése

A kiskereskedelmi forgalom további növekedésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján.

A KSH keddi közlése szerint októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,3 százalékkal nőtt a nyers és a naptárhatástól megtisztított adat szerint egyaránt. A nem élelmiszer jellegű termékeket árusító iparcikküzletek forgalma nőtt a legnagyobb, 9,7 százalékos ütemben, az élelmiszerek eladása 3,1 százalékkal, az üzemanyagoké 7,1 százalékkal emelkedett a naptárhatással korrigálva. Az év első tíz hónapjában a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 4,5 százalékkal nagyobb volt, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér-növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, valamint a háztartások pénzügyi vagyonának növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom 6 százalék körüli bővülési üteme.

A szakértő az év egészében valamivel 4,5 százalék feletti növekedésre számít, amit jövőre hasonló mértékű bővülés követhet. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások következő negyedévekben várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csak a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, a vendéglátás, a belföldi turizmus, a szabadidő és szórakozás, valamint az egyéb szolgáltatások területén is jelentős bővülés várható – jelezte.

A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azzal a várakozással, hogy az utolsó negyedévben markánsan gyorsulhat a GDP növekedése, így idén továbbra is 4 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani – mutatott rá kommentárjában Suppan Gergely.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is arra számít, hogy 2017-ben a kiskereskedelmi forgalom 4,5-5 százalék között növekedhet, jövőre pedig hasonló maradhat a tempó. A szakértő szintén kiemelte, hogy a növekedést támogatja a reálbérek gyors ütemű emelkedése, valamint a fogyasztói bizalom erősödése is.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az év második negyedéve óta tartó dinamikus kiskereskedelmi bővülés jelzi, hogy a munkaerőpiacon kialakult kedvező folyamatok – a rekordalacsony munkanélküliség és a kétszámjegyű bérnövekedés – érdemben hozzájárultak a háztartások vásárlási hajlandóságának növekedéséhez. Az adatok nemcsak a kiskereskedelmi forgalomban jelentek meg, hanem átgyűrűztek a teljes fogyasztásba is, amit a harmadik negyedéves részletes GDP adat is mutat – tette hozzá.

Az utolsó negyedév első, vállalatok által alátámasztott tényadata összességében pozitív kilátásokat feltételez az év hátralévő részére. Ha az ipar is jól teljesített, valamint látva a felfelé korrigált harmadik negyedéves GDP-t, megalapozott lehet a negyedik negyedévben a 4 százalék feletti GDP-növekedés – fejtette ki elemzésében a szakértő.

Hirdetés