Lassult a fogyasztói árak emelkedése az OECD-országokban

Az energia és az élelmiszerek mérsékeltebb drágulása miatt lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban októberben.

Az OECD 35 tagországában átlagosan 2,2 százalékos volt az éves infláció, 0,1 százalékponttal csökkent a szeptemberben mért 2,3 százalékhoz képest – derült ki az OECD honlapján kedden közzétett adatokból.

Az OECD-országokban éves összevetésben 5,8 százalékkal nőttek az energiaárak októberben, míg az előző hónapban 7,7 százalékkal. Az élelmiszerek 1,8 százalékkal drágultak éves szinten, szemben a szeptemberi 1,9 százalékkal.

Az élelmiszer- és energiaárakat nem számolva az éves infláció 1,9 százalékot tett ki októberben, kissé emelkedett a szeptemberi 1,8 százalékhoz képest.

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 2,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a márciusi 2,3 százalék után.

A világ hét legfejlettebb országából álló G7-csoportban októberben 2,3 százalékra lassult az éves infláció az előző havi 2,4 százalék után. Az euróövezetben 1,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,7 százalékkal nőttek éves összevetésben a fogyasztói árak, szemben az egy hónappal korábbi 1,5, illetve 1,8 százalékkal.

Az OECD adatai szerint Magyarországon éves összevetésben 2,2 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 2,5 százalékos emelkedés után.