Kiváló európai eredmények az ipari termelés növekedés terén

Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) az euroövezetben 3,7, a teljes Uniót tekintve pedig 4,2 százalékos növekedést mért októberben az ipari termelés területén az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A jelentés szerint Magyarország 7,6 százalékos növekedést mutat, melyet a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is megerősítettek.

Vártál jobb adatok Európában

Az Eurostat által kiadott jelentés szerint, naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben 3,7 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, havi szinten pedig naptárhatással és szezonális kiigazítással számolva 0,2 százalékos emelkedést mértek.

Elemzők éves összevetésben valamivel lassabb ütemre, 3,5 százalékos növekedésre számítottak, havi szinten pedig stagnálást vártak.

Az Európai Unió 28 tagállamában szeptemberhez képest 0,3 százalékkal, tavaly októberhez képest pedig 4,2 százalékkal bővült az ipari termelés.

Szeptemberben az euróövezetben éves összehasonlításban 3,4 százalékkal, az unióban pedig 3,6 százalékkal bővült az ipari termelés, míg havi szinten 0,5 százalékos csökkenést mértek mindkét blokkban.

Októberben havi összevetésben a legnagyobb mértékben Írországban nőtt az ipari termelés, 10,6 százalékkal, Dániában 2,8 százalékkal, Horvátországban pedig 2,7 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Máltán volt, 6,1 százalékos, Portugáliában 2,3 százalékos, Hollandiában pedig 1,8 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Írország ipari termelése nőtt, 13,4 százalékkal. Szlovéniában 10,7 százalék, Lengyelországban pedig 10,0 százalék volt a növekedés. Csökkenést mértek Dániában, 2,3 százalékot, Máltán 1,4 százalékot és Hollandiában 0,4 százalékot.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország ipari termelése havi összevetésben 1,2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 7,6 százalékkal nőtt októberben.

Lássuk a magyar számokat

Októberben az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az év első tíz hónapjában a termelés 5,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában – erősítette meg újabb  becslésében a KSH.

Az előző havi 1,8 százalékos csökkenéssel szemben a feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrészek gyártási volumene 8,1 százalékkal nőtt, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 1,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,7 százalékkal nőtt. Az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 8,2, a híradástechnikai berendezésé 19,9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,0 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakáénál. Ezen belül a legjelentősebb részarányú húsfeldolgozás 0,8 százalékkal csökkent, míg a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás 19,6 százalékkal bővült. A korábbi hónapok növekedését folytatva a gépgyártása 14,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Idei legnagyobb növekedését produkálta a vegyipar, 7,3 százalékkal nőtt a kibocsátása, nagyrészt a kivitel felfutásának eredményeként.

Az ipari export volumene 9,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 4,0 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 14,7 százalékkal nőttek. A vegyipar exportja 17,1, a gumiiparé 14,9 százalékkal haladta meg a tavaly októberit, a gyógyszerkivitel viszont 1,5 százalékkal elmaradt attól.

Az ipar belföldi értékesítése 6,0 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 10,2 százalékkal nagyobb volt tavaly októberhez képest. A gépek, berendezések eladása 11,8, a villamos-berendezéseké 17,8 százalékkal nőtt, a járműipar belföldi értékesítése 2,6 százalékkal emelkedett. A gumiipar belföldi eladásai 24,5, a gyógyszeripar 6,7 százalékkal emelkedtek, a vegyipar belföldi eladásai egész évben elmaradnak az egy évvel korábbiaktól, októberben 22,2 százalékkal csökkentek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18,0 százalékkal emelkedett a múlt év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 0,2, az új exportrendelések 21,0 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 8,0 százalékkal elmaradt a tavaly októberitől.