Tovább gyorsulhat az euroövezet gazdasági növekedése

Az euróövezet gazdasági teljesítményének további javulására, a gazdasági növekedés gyorsulására utal a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett előzetes kompozit beszerzésimenedzser-indexe.

A nem végleges adatok szerint decemberben 80 havi csúcsra, 56,5 pontra emelkedett az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a novemberi 56,2 pontról. Szakértők romló adatra, 56 pontra számítottak. E mellett a feldolgozóipari BMI is rekordszintre, 60,6 pontra nőtt a novemberi 60,1 pontról.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI előzetes értéke 2011 februárja óta legmagasabb, 58 pont lett decemberre, magasabb a novemberi 57,5 pontnál és jobb a szakértők által becsült 57,2 pontnál.

Az előzetes adatok szerint decemberben a francia kompozit index 60 pontra mérséklődött a novemberi, 78 havi csúcsnak számító 60,3 pontról. Szakértők gyengébb mutatóra, 59,4 pontra számítottak decemberre. A mutató most második alkalommal érte el a 60 pontot 2011 májusa óta.

A decemberi előzetes BMI-adatok alapján jó év végi teljesítményre lehet számítani az euróövezetben – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Elmondta: az adatok 0,8 százalékos negyedéves GDP-növekedésre utalnak az euróövezetben, ami a legjobb teljesítmény lenne 2011 kezdete óta. Németországban 1 százalékos, Franciaországban pedig 0,7-0,8 százalékos lehet a negyedéves GDP-növekedés a folyó negyedévben.

(A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke zsugorodását jelzi.)

 

Hirdetés