Óriási energiaigény és rekordalacsony munkanélküliség – ez vár ránk 2018-ban

A PwC közgazdászainak előrejelzése szerint 2018-ban minden korábbinál magasabb lesz az energia iránti igény, a G7 országokban a munkanélküliségi ráta pedig 40 éves mélypontra esik vissza.

A Global Economy Watch című elemzés szerint a világgazdaság vásárlóerő-paritáson számítva mintegy 4%-os növekedést produkál majd 2018-ban, ami jelenértéken számítva további 5 ezer milliárd dollárral javítja a globális teljesítményt.

A világgazdasági növekedés fő motorjai – az Amerikai Egyesült Államok, az ázsiai feltörekvő országok és az euróövezet – 2018-ban várhatóan a gazdasági növekedés mintegy 70%-át biztosítják, a 2000 utáni időszak 60% körüli átlagával szemben.

A cég elemzőinek számításai szerint 2018-ban, csakúgy, mint az elmúlt négy évben, a gazdasági növekedés mértéke az euróövezet peremországaiban meg fogja haladni a magországokét, így az euróövezet összességében várhatóan 2% fölötti növekedést ér el. Ezen országok közül várhatóan Hollandia 2,5% körüli gazdasági növekedése lesz a legmagasabb. Azonban a Brexit körüli bizonytalanság várhatóan 1,4%-os mértékű csökkenést fog eredményezni az Egyesült Királyság gazdaságában.

„Várakozásaink szerint 2018-ban a globális gazdasági tevékenység a 2011 óta tapasztalt leggyorsabb növekedési ütemet éri el. Éppen ezért arra számítunk, hogy a 2018-as év egyben a legnagyobb energiaigényű is lesz. Érdekesség, hogy csupán India és Kína várhatóan a globális energiamennyiség 30%-át veheti majd igénybe. A G7 országokban a munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint a 40 éve tapasztalt legalacsonyabb szintű lesz, ami 5%-ot jelent. A világ népessége idén várhatóan a legkisebb mértékben nő 1950 óta” – mondta Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának vezető partnere.

„Kína, a világ vásárlóerő-paritás alapján legnagyobb gazdasága, a korábbitól lassabb, de a várakozásoknak megfelelő 6-7%-os növekedést mutathat fel 2018-ban. A Kínától gyorsabb ütemben növekvő 17 gazdaság közé tartozik majd India, Ghána, Etiópia és a Fülöp-szigetek, ami szélesebb körű növekedést jelez Afrikában és az ázsiai gazdaságokban. Elemzésünk szerint ebben az évben a tíz leggyorsabban növekvő gazdaság közül nyolc afrikai lehet” – tette hozzá Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának partnere.

A vállalatoknak azonban figyelemmel kell kísérniük néhány olyan lefelé mutató kockázatot mint a Brexit tárgyalások alakulása, a nagyobb gazdaságokban tartott kulcsfontosságú választások és az egyes réspiaci ágazatokban jelentkező protekcionista tendenciák.

Global Economy Watch szerint az említetteken kívül a következő hatásokat és tényezőket kell a cégeknek szem előtt tartaniuk:

  • Az Európai Központi Bank 2018-ban csökkentheti havi eszközvásárlásait, Japánban azonban nem valószínű a monetáris politika drámai változása.
  • A G7 országokban a munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint a 40 éve tapasztalt legalacsonyabb szintű lesz, ami 5%-ot vagy 19 millió munkavállalót jelent.
  • Egyes, korlátozott szabad kapacitással rendelkező fejlett gazdaságokban a bérek szerény mértékben növekedni fognak, de a válság előtti szinteket nem érik el.
  • A világ népessége ebben az évben valószínűleg 80 millió fővel nő, amely százalékban kifejezve a legkisebb mértékű növekedés 1950 óta. A PwC előrejelzése szerint a világ népességét növelő minden tíz emberből kilenc Afrikában vagy Ázsiában fog megszületni.