Most épp növelte a részesedését az állam a gázelátásban

A NKM Nemzeti Közművek Zrt. megvásárolta az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.-t, az eladó a korábbi GDF-Suez, az ENGIE International Holding B.V. – közölte a Nemzeti Közművek csütörtökön az MTI-vel.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint a tranzakcióval az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. részvénycsomagjának 100 százaléka került a Nemzeti Közművek tulajdonába, beleértve a társaság eszközeit és tudásbázisát, valamint a 23 125 kilométer hosszú földgázelosztó hálózatát.

Ezzel a Nemzeti Közművek teljes hálózati infrastruktúrája a földgázt és a villamos energiát is beleértve már meghaladja a 60 000 kilométert.

A mintegy 500 munkavállalót foglalkoztató társaság Magyarország észak-nyugati és dél-keleti részén 6 megyében (Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés) több mint 775 ezer lakossági- és versenypiaci ügyfél földgázelosztását biztosítja.

A Nemzeti Közművek saját rendelkezésére álló forrásaiból finanszírozta a tranzakciót tulajdonosi forrásbevonás nélkül.

Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte, a tranzakcióval az ország déli részén valósult meg először teljes egészében az, hogy a földgáz- és áramszolgáltatást, ideértve a biztonságos és folyamatos ellátáshoz szükséges földgáz- és áramhálózatot a Nemzeti Közművek biztosítja az ügyfelek számára.

Hangsúlyozta, az ügyfeleknek a tulajdonosváltás kapcsán semmilyen teendőjük nincs.

A MET Csoporté a magyar földgáz-vezetékhálózatának csaknem fele

A hét elején jelentették be, hogy a svájci székhelyű MET Csoport megállapodást írt alá az olasz ENI-vel a Tigáz Zrt. 98,99 százalékának megvásárlásáról. A megállapodás eredményeként – melyet az MTI beszámolója szerint nyilvános tender előzött meg – a MET kezébe kerül az ország földgáz-vezetékhálózatának mintegy 48%-a is. A Tigáz Zrt.