Optimisták a régió legnagyobb vállalatai

A közép-európai cégek pénzügyi igazgatói optimistábbak cégük gazdasági kilátásait illetően, mint az elmúlt három évben bármikor, a pozitív szemlélet legfőbb oka a 2018-ra várt gazdasági növekedés – idézi a Deloitte felmérését az MTI.

A bemutatott felmérés szerint a pénzügyi vezetők átlagosan 2,4 százalékos GDP emelkedést prognosztizálnak a régióban, ami 0,5 százalékponttal több, mint a 2017-re várt ütem.

A Deloitte 9. alkalommal megjelent közép-európai CFO-felmérése (a vállalati pénzügyi vezetők véleményéről készített összegzés) a régió 12 országában közel 600 pénzügyi vezető megkérdezésével készült.

A vállalatok bizalmi indexe enyhe emelkedést mutat az egy évvel ezelőttihez képest, ami arra utal, hogy a pénzügyi vezetők hisznek vállalatuk jó kilátásaiban és az emelkedő árbevételben az elkövetkező év során.

Földvári Roland, a Deloitte CFO Program vezetője a közleményben kifejti: a felmérésből egyértelműen látszik, hogy Magyarországon a pénzügyi vezetők 2018-ra és az azt követő időszakra optimizmussal tekintenek. Ezt a bizakodásra okot adó légkört némileg beárnyalják olyan kihívások, mint a képzett munkaerő bevonzása és az általános üzleti költségek növekedése.

A vállalati digitalizáció elterjedésének korában a pénzügyi vezetők  gyorsan felismerték, hogy a folyamatok automatizálása elkerülhetetlen, különösen a pénzügyi területen. A felmérés azonban azt mutatja, a pénzügyi vezetők csupán 7 százaléka gondolja úgy, hogy a pénzügyi terület teljes mértékben felkészült a cég egyre növekvő digitalizációs igényére. Ez az arány leginkább a termelő, valamint a technológiai, média és telekommunikációs (TMT) iparágakban magas.

A folyamat-automatizálástól várható költségmegtakarítást illetően megoszlanak a vélemények: a válaszadók harmada szerint a megtakarítás legfeljebb 10 százalék lesz, és közel hasonló arányban vannak azok a vezetők, akik akár 10-40 százalékos költségcsökkenést is elérhetőnek tartanak.

A digitális stratégia fő elemeként a digitális üzleti folyamatok irányítását, a Big Data, azaz adatalapú működési modellek alapján új adatelemzési megoldások kidolgozását és a pénzügyi funkció digitalizálását jelölték meg legtöbben.

A Deloitte évente elkészített felmérésében a közép-európai térség legnagyobb és legbefolyásosabb vállalatainak pénzügyi vezetőit kérdezik meg az őket érintő legfontosabb témákban, idén a gazdasági környezetre, a cégek prioritásaira és várakozásaira, a pénzügyi prioritásokra, és a pénzügyi funkció digitális átalakulására összpontosítottak.