Száguld az euroövezet, de növekedés jellemzi a többi jelentős gazdaságot is

A héten egymás után jelentek meg a különböző gazdaságkutató intézetek januári beszerzésimenedzser-indexekre vonatkozó adatai. Az MTI többet is leközölt a héten, így összeállítottunk egy körképet a világ legfontosabb gazdaságairól.

Folytatódik az euróövezeti gazdaság fellendülése

Az euróövezet gazdasága 12 éve nem látott ütemben bővült januárban – legalább is ezt mutatják a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet héten közzétett adatai. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) januárban 58,8 ponton állt a decemberi 58,1 ponttal szemben. Ez 2006 júniusa óta a legmagasabb érték. (Az index 55 hónapja töretlen expanziót jelez.)

Az euróövezeti szolgáltatóipari BMI a decemberi 56,6 pontról januárban 58 pontra – 2007 augusztusa óta nem látott szintre – emelkedett. A feldolgozóipari teljesítményének növekedését jelző BMI-mutató viszont lassult, de így még is rekordközeli szinten maradt – a decemberi 60,6 pont után most 59,6 pontot mértek a szakemberek. (A visszaesés azért nem befolyásolta mutató mert a decemberi volt a felmérések 1997-es kezdete óta mért legmagasabb értéke.)

Az euróövezet végleges kompozit BMI még magasabb lett, mint az 58,6 pontos előzetes érték, és 2006 júniusa óta a legdinamikusabb expanziót tükrözi – kommentálta a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Ha a mutató februárban és márciusban is ezen a szinten marad, az előrevetíti, hogy a GDP az első negyedévben hozzávetőleg 1 százalékkal emelkedik a múlt év utolsó három hónapjához képest – mondta.

A Markit az erős évkezdet alapján a hivatalos 2018-as GDP-növekedési és inflációs előrejelzések felfelé módosítására számít – tette hozzá Williamson.

Bővül az orosz gazdaság is, de a növekedés kevésbé dinamikus

Az orosz szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari BMI-ből összeállított januári kompozit mutató 54,8 pontra süllyedt a decemberi 56 pontról – derül ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet adataiból.

A januári orosz szolgáltatóipari BMI 55,1 pontra csökkent a decemberi 56,8 pontról. Az ágazat teljesítménye mindazonáltal már a 23. egymást követő hónapban nőtt. A feldolgozóipari BMI azonban a tavaly július óta mért legmagasabb szintre, 52,1 pontra erősödött a decemberi 52 pontról. Ezzel az orosz feldolgozóipari BMI már a 18. egymást követő hónapban állt 50 pont fölött.

A tengerentúlon szintén csökkent a bővülés üteme, de a jelek biztatóak

Januárban a vártnál nagyobb mértékben kilenc havi mélypontra csökkent a szolgáltatóipari és nyolc havi mélypontra a kompozit BMI végleges értéke az Egyesült Államokban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett elemzése szerint.

A szolgáltatóipari BMI a decemberi 53,7 pontról53,3 pontra, a szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI adatok összesítésével képzett kompozit BMI pedig a decemberi 54,1 pontról 53,8 pontra csökkent januárban. (Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 53,9 pontot vártak januárra.) A kompozit mutató csökkenését a szolgáltatóipari BMI csökkenése idézte elő, a januári feldolgozóipari BMI ugyanis a decemberi 55,1 pontról 55,5 pontra emelkedett.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva kissé csalódást keltőnek nevezte a szolgáltatóipari BMI januári csökkenését, hangsúlyozta azonban, hogy ezzel együtt is masszív teljesítménynövekedésről van szó, ami az eddigi adatok alapján 2,0-2,5 százalékos első negyedévi éves GDP-növekedéssel áll összhangban. Rámutatott: a felmérés a felszín alatt számos bizakodásra okot adó fejleményt tárt fel, például az új megrendelések növekedését mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari szektorokban, valamint a keresletnek már az árak emelésére is okot adó mértékű növekedését.

Mind e közben a kínai szolgáltató szektor aktivitása hétéves csúcson

A Caixin gazdaságkutató intézet azt közölte, hogy a kínai szolgáltatási BMI 2010 októbere óta a legmagasabb szintre, 54,7 pontra nőtt a múlt hónapban a decemberi 53,9 pontról.

A felmérésben részt vettek véleménye alapján tíz hónapja legnagyobb ütemben nőtt a foglalkoztatottak számának emelkedése, az inflációs nyomás pedig mérséklődött.

A korábban publikált feldolgozóipari és a szolgáltatások együttes teljesítményét követő Caixin átfogó BMI a decemberi 53 pontról 53,7 pontra emelkedett januárban.

 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

- H I R D E T É S -