Romló üzleti várakozások mellett erősebb fogyasztói bizalom

Februári, történelmi csúcsa után márciusban kissé mérséklődött a GKI konjunktúraindexe. A szerzők összegző megállapítása szerint elsősorban az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább emelkedtek.

Az elemzés alapján márciusban az üzleti szférán belül kissé minden ágazat várakozása rosszabb lett. Az ipari bizalmi index februári, minden korábbinál magasabb szintje után csökkent. Az építőipari bizalmi index harmadik hónapja mérséklődik, igaz történelmi csúcspontjához képest. (A magasépítő cégek pedig még sohasem voltak ilyen optimisták.)

Márciusban a legjelentősebben a kereskedelmi bizalmi index csökkent, igaz februári, mindenkori maximumához képest.  A szolgáltatói bizalmi index márciusban decemberi szintjére esett.

A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével, ahol erősödött, minden ágazatban visszafogottabb lett. Ugyanakkor mérséklődött a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban gyengült, a kereskedelemben és a szolgáltató cégek körében erősödött, s érezhetően markánsabb lett a fogyasztók inflációs várakozása.

A magyar gazdaság helyzetének megítélése az iparban nem változott, az építőiparban romlott, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban, valamint a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index február után márciusban is emelkedett Ennél magasabban utoljára 2002 novemberében állt. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket, jelenlegi és jövőbeli megtakarítási képességüket is valamivel jobbnak ítélték, mint februárban. A lakosság emellett a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét is erősen javulónak érzékelte – írja a GKI elemzése.

A teljes közleményt megtekintheti a GKI oldalán. 

Hirdetés