A Kopint-Tárki idén 4 százalékos GDP-bővülést jósol

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. a decemberi előrejelzését megtartva, a GDP 4 százalékos bővülését várja 2018-ban, inflációs prognózisa sem változott, a decemberi előrejelzéséhez hasonlóan, 2,5 százalékos pénzromlást vár 2018-ban.

Hirdetés

Takarékbank a legoptimistábbak között

A GKI korábbi és a Kopint-Tárki most megjelent kimutatásával szemben a Takarékbank elemzői csapata friss jelentésükben már 4,5 százalékos GDP-növekedést vár 2018-ra. Az eddigi is igen optimista 4,2 százalékos adatok további emelését elsősorban a tovább javuló külső konjunktúra-kilátásokkal indokolták, amely kedvezően hat a magyar gazdaság növekedési ütemére.

Ez a 3,8 és a 4 százalékos (szintén már egyszer felfelé javított) növekedési előrejelzéshez elég optimistának tűnik.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a cég szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten azt mondta: a magyar gazdasági növekedés továbbra is gyors lesz az idén, de elmarad a régió országainak bővülésétől.

A nemzetgazdasági beruházások a tavalyi 17 százalékos növekedés után szerényebb ütemben, de még mindig jelentősen, 10 százalék körüli mértékben bővülnek 2018-ban – mondta a vezérigazgató. Hozzátette: a decemberi várakozásukhoz képest, az akkori 3,7 százalékos ütemről, 4,5 százalékra növelték az idei magánfogyasztásra vonatkozó előrejelzésüket.

Palócz Éva ismertette: az ipari termelés tavalyi, 4,8 százalékos növekedését követően az ipar teljesítménye várhatóan 6,5 százalékkal emelkedik 2018-ban. Az építőipar továbbra is nagyléptékű bővülést mutat majd, az idei, év eleji trendek alapján a mélyépítés után 2018-ban az épületek építése veheti át az építőipari növekedés húzóerejének szerepét. Mint mondta: az építőipar teljesítménye idén év közben lassulhat az egyre jobban mutatkozó munkaerő hiány miatt.

A Kopint-Tárki kutatóinak előrejelzése szerint a nettó reálkeresetek a tavalyi, kimagasló 10,3 százalékos növekedés után idén 7,3 százalékos bővülést mutatnak majd, ami még mindig nagyon magas szintű emelkedést jelent.

A munkanélküliségi ráta újabb mélységekbe süllyed, áprilisi előrejelzése szerint a kutató cég idén 3,5 százalékos szintet vár.

A konjunktúrakutató cég elemzői azt várják, hogy 2018-ban az ország GDP-arányos külső finanszírozási képessége ( a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) továbbra is magas szinten marad, a GDP 4 százaléka körül alakul majd. Az export idén 7,9 százalékkal, az import 9,1 százalékkal nőhet a Kopint szakértői szerint.

MTI

 

A GKI korábban megjelent elemzése az idei várható GDP növekedést 3,8%-ra, a pénzromlást pedig 2,8%-ra prognosztizálta:

A magyar gazdaság választások előtt

A héten tette közzé a GKI a magyar gazdaságról szóló – a választásokat megelőző utolsó – összefoglalóját, melyben a világgazdasági helyzetet is elemezve mutatja be a hazai állapotokat valamint a jövőre vonatkozó előrejelzéseit. Az elemzés legfontosabb számadatait összegző bevezető szerint 2017-ben a magyar gazdaság a vártnál kissé gyorsabban, 4%-kal bővült, ami lényegesen gyorsabb az EU átlagánál, de a régióban közepes ütem.