Mitől jó egy irodai szék?

Hány órát dolgozol a számítógéped előtt ülve egy héten? Naponta akár 4-5 órát is? Akkor biztos, hogy szükséged van egy jó irodai székre, ami kellően kényelmes, és biztos, hogy nem fájdul meg tőle a derekad. De mik egy igazán jó irodai szék kritériumai, és ki lehet egyáltalán választani a hatalmas kínálatból? Ebben segítünk most neked! Figyelem: gyakorlati tanácsok!

Mindenek előtt érdemes tisztázni: az, hogy egy szék drága, nem feltétlen jelenti, hogy megfelelő a minősége. Rengeteg rossz minőségű áru kerül be a legjobb nevű bútor nagyáruházak kínálatába is, melyeket már csak a cég nevének köszönhetően is jóval magasabb áron tudnak eladni, mint amennyit valóban érnek. Ezek a „kamu-drága” székek – ahogy a szakmában hívják – komoly egészségügyi kockázatokat is rejtenek, ezért érdemes az ár mellett és a design mellett más kritériumokat is figyelembe venni.

Mit mond a szék súlya?

Egy széktől az az elvárás, hogy akár napi 8-10 órában is kényelmesen, és egészségügyi szempontból is megfelelően tartsa a testet – mindezt jó esetben úgy, hogy akár 10-15 éven át is képes legyen biztosítani ugyanazt a minőséget. Ez rengeteg munkaóra, és egyben hatalmas terhelés, amit a szék szerkezetének el kell viselnie.

De vajon az 5-10 kiló közötti súlyú székek váza kellően erős ahhoz, hogy megbirkózzon ezzel a terheléssel? A megfelelő csillagtalp, a mechanika strapabíró alkatrészei, valamint egy rendes ülőlap esetén ugyanis nem érdemes spórolni. Ha nem a megfelelő, vagy túl kevés anyagot használnak fel az előállítás során, jönnek a meghibásodások, a rendszeressé váló szervizek, és a pótalkatrészek utáni hajsza. És a hátfájásról most még nem is beszéltük. A kiesett széket pedig átmenetileg pótolni kell, és a szervízköltség sem lesz kevés, főként, ha csak 1 éves garanciaidővel vásároltátok. Vagyis nem véletlen, hogy egy komolyabb székek súlya akár a 20 kilót is eléri.

Standard alkatrész a hosszú élet titka

Könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy az általunk kiválasztott és a nagyáruházakból (rossz esetben nagy tételben) beszerzett széket nem standard alkatrészekből állítják össze.
Hogy miért fontos ez? Legyen bármennyire strapabíró egy szék, időnként előfordulnak kisebb nagyobb meghibásodások. Amennyiben alkatrészt kell cserélni, hatalmas előny, ha olyan gyártótól vásároltunk, amely standard alkatrészekkel dolgozik. Ez hosszútávon biztosíja, hogy nem csak a garanciális idő alatt, hanem azt követően is még hosszú évekig rendelkezésre álljon a szükséges cserealkatrész, és ezzel biztosított legyen a szék szervizelhetősége.

Ami kényelmes nem biztos, hogy egészséges

Lehet, hogy első pillanatra a kényelem tűnik az elsődleges, és csaknem kizárólagos szempontnak, de itt az ideje, hogy az ilyen berögzülésekkel leszámoljunk. Mert ami elsőre kényelmesnek tűnik, az egyáltalán nem biztos, hogy egészséges is. Különösen fontos ez az ülőlapok és a hátlapok esetében – nem mindegy ugyanis, hogy mit használnak ezek elkészítéséhez.

A legegyszerűbb megoldásoknál szivacstömbökből metszik ki ezeket, jobb esetben pedig több réteget ragasztanak egymáshoz. Ezek persze kényelmesek (lehetnek), de feltétlen tartják jól a gerincet. Az igazi nagyágyúknál viszont már nem metszik, hanem kiöntik a szivacsbetétet. Ennek tartóssága és kényelmi faktora pedig összehasonlíthatatlanul jobb az előzőknél. És ott van feszes ülőlap, ami alatt gerinckímélő mechanika mozog: ez úgy kényelmes, hogy egészséges is közben.

Az anyagminőség jelentősége

Jártál már úgy, hogy megvettél valami igazán szép dolgot, de pár használatot követően elkezdett lekopni a festék, foltos maradt, vagy egyszerűen használhatatlanná vált. Ez természetesen egy hosszasan mérlegelt, és nehezen kiválasztott irodai székkel is előfordulhat. De miként kerülhetjük ezt el?

Az irodai szék kiválasztása során főként a felhasznált szövetre, annak minőségére érdemes odafigyelni. Ez az a része a széknek, ami folyamatosan érintkezik a testeddel, és ezért egyáltalán nem mindegy mennyire bírja a gyűrődést. Ha szakad, feslik, foltosodik, bolyhosodik nem csak az ülés lesz rajta egyre kényelmetlenebb, de te sem ülsz már bele szívesen.

Jó hír, hogy a székekhez használt szöveteknek van egy értékük, az úgynevezett martindale szám, ami a kopásállóságukat jelöli. Ez a szám árulja el, hogy egy szövet hány kopási ciklusra van tesztelve. A skála pedig igen széles: van szék 10.000-es, vagy éppen 100.000 értékkel is.

Ugyanígy érdemes körültekintőnek lenni a NET-hálókkal kapcsolatban is. Bár ezek nagyszerű találmányok, fontos, hogy jó minőséget válaszunk belőle. A jó háló nagyon-nagyon sokáig bírja – vannak típusok, melyekre 5 év a garancia.

Mit is jelent, hogy drága?

Sokakat megrémít, ha egy irodai székért 70-80 ezer forint kérnek el a kereskedésekben. Fontos azonban átgondolni, mi is az, amit ennyiért megvásárlunk.

Nézzünk egy példát: egy 20-30 ezer forintba kerülő, 1 év garanciaidőt is nehezen túlélő, de már 1-2 hónap után kényelmetlen szék megvásárlása nem biztos, hogy hosszú távon is örömet okoz. Az egyre kényelmetlenebb, esetleg derékfájást is okozó széket idővel (garanciaidő lejártával pénzért) javíttatni, a javítás alatt pedig helyettesíteni kell, végül pedig eljön a csere ideje is, melynek során kezdhetjük elölről a beszerzési folyamatot.
Ezzel szemben egy 70-80 ezres, öt éves garanciával rendelkező, minőségi anyagokból készült, jó esetben a gerincet is megfelelően védő széknél a most felsorolt (valamint a még nem is említett járulékos) költséget elkerülhetők.

Egy óvatos becsléssel is hosszabb távon minimum kiegyenlítődnek az egy évre vetített költségek.

Minden eszköz igényli a törődést

Végezetül egy jó tanács. Az irodai szék sem sokban különbözik más eszközöktől. Ha odafigyelőve használjuk és körültekintően gondozzuk (időnként meghúzzuk a csavarokat, ellenőrizzük a beállításokat), esetleg szerződést kötünk a székek rendszeres karbantartására, nagyban megnövelhetjük azok élettartalmát.

Ha szakmai tanácsra van szükséged, partnerünk az Irodabutik.hu csapata készséggel segít a témában.

Szponzorált tartalom