Februárban majd 5 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági termelői árak mint egy éve

Februárban a mezőgazdasági termelői árak 4,9 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 6,2 és az élő állatok és állati termékek árának 2,6 százalékos növekedéséből tevődik össze – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most kiadott jelentésében.

A gabonafélék ára 18,1 százalékkal emelkedett egy év alatt – ebből az MTI információi szerint a búza ára 10,8, a kukoricáé 26,3 százalékkal nőtt  -, de e mellett az ipari növények esetén 8,6 százalékosos csökkenést mértek.

A zöldségfélék ára átlagosan 16, a burgonyáé 18 százalékkal volt alacsonyabb mint tavaly februárban. Érdekes adat, hogy miközben a paradicsom felvásárlási ára jelentősen, 35 százalékkal nőtt, piaci ára majdnem ennyivel (32 százalékkal) csökkent. (A KSH jelentése szerint felvásárlási árban a drágább és kisebb méretű fajták vannak többségben, ez okozza az áremelkedést.)

A zöldségekkel ellentétben a gyümölcsök ára 28,9 százalékkal emelkedett.

Az élő állatok termelőiár-szintje 0,8 százalékkal mérséklődött, az állati termékeké 10,0 százalékkal magasabb lett.

A vágósertés ára egy év alatt 7,5 százalékkal esett vissza – felvásárlási ára kilogrammonként 357 forint volt februárban -, de a közzé tett adatok szerint a korábbi hónapokban megfigyelhető csökkenő trend megfordult.

A vágócsirke ára 0,6 százalékkal nőtt. A tej ára 7,7, a tojásé 21,6 százalékkal volt több.

KSH