Lassult az euroövezet és az unió ipari termelésének növekedése

Váratlan mértékben lassult az euróövezet ipari termelésének éves növekedési üteme februárban az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat csütörtökön közzétett kimutatása szerint.

Az euróövezet 19 tagállamában a várt 3,8 százalék helyett 2,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban az egy évvel korábbihoz képest, szemben a januári 3,7 százalékos növekedéssel.

Az előző havihoz képest az ipari termelés váratlanul 0,8 százalékkal esett vissza a várt szerény, 0,1 százalékos növekedés helyett. Januárban 0,6 százalékkal csökkent az euróövezet ipari termelése havi bázison.

Az alapanyagok (mínusz 1,0 százalék), a tőkejavak (mínusz 2,7 százalék) és a tartós fogyasztási cikkek (mínusz 1,6 százalék) termelése egyaránt csökkent, az energiatermelés viszont erőteljesen, 5,1 százalékkal ugrott meg februárban az euróövezetben.

Az Európai Unió 28 tagállamában 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés februárban az előző havihoz képest, és 3,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Havi összevetésben az ipari termelés legnagyobb csökkenését Litvániában regisztrálták februárban, 3,9 százalékosat. Észtországban 2,7 százalék, Máltán és Portugáliában 2,3 százalék volt a havi csökkenés.

A legnagyobb havi növekedést Hollandia érte el, 3,9 százalékosat, Horvátország pedig 2,1 százalékosat.

Éves bázison Lettországban nőtt a legnagyobb mértékben, 8,7 százalékkal az ipari termelés februárban. Lengyelország 7,5 százalékos, Szlovénia 7,2 százalékos növekedést ért el.

A legnagyobb éves csökkenés Máltán volt, 7,7 százalékos, míg Görögországban 1,9 százalékos, Bulgáriában pedig 1,0 százalékos.

MTI