Brutális emelkedésben az alumínium ára

Régóta nem látott szintre emelkedett az alumínium ára kedden, és szakértők szerint további drágulás várható a Ruszal orosz alumíniumipari céggel szembeni amerikai embargó hatására.

Az emelkedés és ami mögötte van

Az alumínium ára a hét elején 2011 szeptembere óta legmagasabb szinten, 2435 dolláron állt tonnánként. A CRU Group tanácsadó szerint ha a jegyzés áttöri a 2800 dolláros ellenállási pontot, akkor 3000 dollárig is emelkedhet az alumínium ára. Ezen a szinten legutóbb pedig 2008-ban volt jegyzés.

Az alumínium áprilisban csaknem 20 százalékkal drágult a londoni fémtőzsdén (LME). Az áremelkedés azt követően indult, hogy két hete az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az orosz Ruszal céget, amely a világ második legnagyobb alumíniumipari vállalata. A Ruszal adja a világ alumíniumtermelésének 6-7 százalékát.

A Ruszal termékeinek mintegy ötödét az amerikai piacon értékesítette. Elemzők szerint nagy eséllyel csődbe is juthat a cég, ha nem sikerül közvetett módon, harmadik fél bevonásával fenntartani az amerikai kivitelt.

Szakértők szerint egyértelműen Kína lenne a nyertese annak, ha a piacról kiesne a Ruszal, vagy akár látványosan gyengülnének pozíciói. A Ruszal Hongkongban jegyzett részvényének árfolyama a múlt héten mintegy felére esett, a konkurens kínai China Hongqiao Group és Alumina árfolyama pedig 1,4 százalékkal, illetve 5,2 százalékkal emelkedett.

Drágul a timföld is

Az alumínium alapjául szolgáló timföld piacára is gyorsan begyűrűzött a pánik, ami tovább nehezíti a helyzetet. Ennek egyik oka , hogy a RuszAl nem csak alumínumipari óriás, hanem a világ timföld-gyártásának 7 százalékáért is ő felel/felelt.

A Privátbankár.hu már múlt hét pénteken írt arról, hogy a szankciók hatására a timföld iránti kereslet is hirtelen megugrott, egyes iparági elemzők szerint pedig az árakban további emelkedés várható.

Ez a jóslat azóta be is vált – a kedden mért szintet legutóbb 2011-ben érte el a timföld ára. Ehhez azonban azt is hozzá tartozik, hogy már 2016 eleje óta emelkedő tendenciát mutat a piac, ráadásul a szankciók akkor érték el a timföld-gyártás piacát, amikor egyébként is hiány van belőle.

MTI/Privátbankár.hu

- H I R D E T É S -